Jean Makesh er leder av et sykehjem for pasienter med aldersdemens. Etter å ha observert pasientene sine over flere år, ble han klar over at pasientene aldri virkelig klarte å slå seg til ro med de reglene og rutinene de hadde på sykehjemmet. Da bestemte han seg for å gjøre noe.
Jean Makesh la også merke til at når pasientene utagerte, enten på den ene eller den andre måten, valgte legene bare å skrive ut mer medisin til dem for å stabilisere humøret.
Pasienter med demens er ofte forvirret. De snakker ofte som om de er tilbake i tid, gjerne til barndommen og tidlig voksen alder. Jean mente denne forvirringen bare ble verre av at pasientene bodde i sterile korridorer med grell belysning. Dermed bestemte han seg for å ta grep. Det skriver InspireMOre.
Bygde små hus
Jean begynte med å bygge små fasader rundt hver eneste inngangsdør inn til pasientenes rom. Slik fikk de inntrykk av å gå inn i et hus, deres hus, og ikke bare inn i et rom. På gulvene i korridorene la han underlag som minnet om veier. Alt ble bygget i 1940-stil, hvilket de fleste av pasientene kjente seg godt igjen i.
Videre byttet han ut de grelle lampene i taket med mykt lys som simulerte soloppgang og solnedgang.
La til lyd og lukt
Da han Jean hadde bygget det som så ut som en innendørs landsby, la han også til lyd, som fuglesang, vind som blåste i trærne og hunder som bjeffet i det fjerne. Han tilsatte også egne duftbeholdere som sprayet duften av nyklippet gress og blomster.
LES OGSÅ: 10 smarte tips til kjøkkenet
Målet hans var å gjøre sykehjemmet til et sted der beboerne kunne føle seg som hjemme, og kanskje slå seg mer til ro enn de gjorde i de sterile gangene med det skarpe lyset.
Bygde to sykehjem til
Da sykehjemmet stod ferdig, ble det så suksessfullt at han bestemte seg for å bygge to sykehjem til i samme sjanger. Jean forteller at dette ikke er noen kur mot demens, men at det definitivt er et kjærkomment bidrag i hvilken retning vi vil at demenspasienter skal behandles.