Lag isen selv til 17.mai – og la ungene spise så mange de vil

av Elisabeth

Visste du at én kroneis til en ettåring tilsvarer hele seks is for en voksen? Men lager du isen selv – helt uten sukker – kan barna spise så mye de vil!

Det er få ting som smaker mer 17. mai enn en iskald pinneis i sola. Men når små barnekropper får i seg en hel vanlig is, snakker vi faktisk om sukkermengder som ville vært urovekkende for en voksen. Det betyr ikke at barna må nektes – tvert imot! Lager du isen selv av frukt og bær, får du en sunn og fargerik variant som kan nytes i ubegrensede mengder.

Bruk det du har i huset – overmodne bananer, frosne bær, litt juice eller yoghurt. Alt kan bli til is, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hjemmelaget fruktis med tre lag – fargerik, frisk og perfekt for små og store som vil ha mer enn én!

Fargerik fest-is uten sukker

Du trenger ikke iskremmaskin eller fancy kjøkkenutstyr. En blender eller stavmikser, noen isformer og plass i fryseren – det er alt du trenger. Og resultatet? En naturlig søt og frisk is proppfull av farger og vitaminer – helt uten tilsatt sukker eller unødvendige tilsetningsstoffer.

Med hjemmelaget fruktis kan du si ja oftere, også til de aller minste, sier Sagen, og legger til at dette er en fin måte å få i barna både væske og litt næring på en varm maidag.

5 enkle tips til hjemmelaget 17. mai-is:

  1. Frys smoothie i isformer – det enkleste trikset i boka.
  2. Mos en banan og bruk som base – gir naturlig sødme og kremet konsistens.
  3. Stikk en pinne i porsjonsyoghurt og dytt inn noen bær før frysing.
  4. Bruk juice og fruktbiter sammen med vann – perfekt for en lett og frisk is.
  5. Lag små porsjoner – så kan barna kose seg med flere!

Vil du gi barna noe ekstra godt, men samtidig sunt på nasjonaldagen? Da er hjemmelaget is det perfekte alternativet. Barna elsker det – og du slipper dårlig samvittighet.

Du liker nok disse