Med myk kakebunn, silkemyk vaniljekrem og sprø marengs er det ingen tvil: Kvæfjordkake har fått tilnavnet «Verdens beste» av en grunn. Dette er Norges uoffisielle nasjonalkake – like perfekt til 17. mai som til bryllup, bursdag eller kaffekos med gode venner. Denne oppskriften er inspirert av matprat.


INGREDIENSER
Vaniljekrem:
-
6 dl melk
-
8 eggeplommer
-
1 dl sukker
-
2 ss maisenna
-
1 vaniljestang
-
5 gelatinplater
Kakebunn:
-
100 g smør
-
120 g sukker
-
4 eggeplommer
-
3 ss melk
-
150 g hvetemel
-
1 ts bakepulver
-
1 ts vaniljesukker
Marengs:
-
4 eggehviter
-
200 g sukker
-
50 g mandelflak
Fyll:
-
2 dl kremfløte
SLIK GJØR DU
-
Lag vaniljekremen først:
Ha melk, eggeplommer, sukker, maisenna og vaniljefrø + stang i en kjele. Klipp opp gelatinplatene og tilsett. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Avkjøl, og pisk opp før bruk for jevn konsistens. -
Lag kakebunnen:
Forvarm ovnen til 160 °C. Pisk smør og sukker luftig. Tilsett eggeplommer én etter én. Bland i siktet hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, vekselvis med melk. Fordel røren i en langpanne med bakepapir. -
Lag marengs:
Pisk eggehviter til mykt skum, øk hastigheten og tilsett sukker gradvis. Pisk til stive, blanke topper. Fordel over kakerøren og dryss på mandelflak. -
Stek og avkjøl:
Stek nederst i ovnen i ca. 30–35 minutter til marengsen er gyllen. Avkjøl på rist. -
Lag fyllet:
Pisk kremfløten stiv og vend inn i vaniljekremen. Smak eventuelt til med litt rom. -
Montering:
Del kaken i to. Legg én del på serveringsfat, ha på vaniljekremen, og legg andre halvdel oppå. Sett kjølig før servering.