Høsten er mer enn bare fargede blader og kjølige kvelder – det er også en fest for norsk matkultur. I løpet av én uke markerer vi tre viktige merkedager: fårikåldagen 25. september, epledagen 30. september og potetdagen 1. oktober.
En ny vri på nasjonalretten
Fårikål har lenge vært Norges ubestridte nasjonalrett. Likevel er det rom for lek med tradisjonene, ifølge matfaglig rådgiver Torjus Lunder Bredvold i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– «For mange er det utenkelig å lage fårikål med noe annet enn kål og lam, men vi har faktisk hatt stor suksess med en liten vri, der både kålrot og soyasaus ble lagt til i oppskriften,» sier Bredvold.

I fjor skapte oppskriften på krydret fårikål med eplejuice og soyasaus bølger i sosiale medier, med over 1,4 millioner visninger og 17 000 lagringer.
Norske epler i rekordår
Den siste tirsdagen i september feires epledagen, en tradisjon med over 35 års fartstid. Og i år er det ekstra grunn til å juble – norske bønder kan melde om rekordavling på hele 12 000 tonn. Med moderne lagringsteknologi kan eplene nytes godt utpå vinteren.
– «Vi har en oppskrift vi kaller verdens enkleste eplekake der du rett og slett høvler over eplene med en mandolin eller ostehøvel, og blander med en enkel røre. Og denne oppskriften har garantert langt mer epler enn du har prøvd før, skikkelig saftig!» forteller Bredvold.
Poteten gjør comeback
Selv om nordmenn spiser rundt 17 kilo poteter per person i året, har forbruket gått nedover. Men nå peker pilene opp igjen. Nye oppskrifter og kreative måter å bruke poteten på har bidratt til å gi den gamle klassikeren et trendy løft.
– «Så det er absolutt mulig å gjøre poteten trendy igjen,» avslutter Bredvold.
Blant oppskriftene som har slått an på nett finner vi middagspai med potetbunn, italiensk potetflatbrød og selvfølgelig hasselbackpoteter.
En matfest for hele familien
Høstens merkedager minner oss på hvor rik matkulturen vår er – fra tradisjonelle fårikålgryter til moderne potetretter og søte eplekaker. Det er rett og slett en uke verdt å sette av litt ekstra plass i både kalenderen og magen.