Visste du at energimerket på boligen din kan gi deg lavere rente på boliglånet? De fleste nordmenn har ikke peiling – og det kan vise seg å bli en dyr kunnskapssvikt.
En fersk undersøkelse fra YouGov, utført for Landkreditt, viser at hele 54 prosent av nordmenn ikke vet hva som skal til for at boligen deres skal få energimerke A eller B. Det betyr også at de går glipp av muligheten til å få et grønt boliglån – med lavere rente.

Ytterligere 17 prosent svarer at de ikke anser spørsmålet som relevant. Bare 29 prosent vet hvilke krav som stilles, og kun åtte prosent sier at boligen deres allerede oppfyller kravene.
– Mange vet rett og slett ikke hva som må til. Det er først og fremst de som allerede har gjort tiltak eller er i byggeprosess som er bevisste på dette, sier eiendomsmegler Elisabeth Langset i Landkreditt eiendom.
Kan påvirke både lånet og boligverdien
Langset tror vi står foran et skifte, der energieffektivitet blir en stadig viktigere del av salgsprosesser og visninger:
– Interessen for energimerking kommer til å øke, ikke minst på grunn av ventede myndighetskrav, muligheten for grønt lån og høyere verdistigning for energieffektive boliger, sier hun.
Ifølge Carsten Pihl i Huseierne bør alle boligeiere skaffe seg oversikt over energimerkingen til egen bolig og se på mulige forbedringer. Han peker på at regjeringen har mål om å redusere strømforbruket med 10 TWh – og at EU-direktiver vil påvirke Norge fremover.
Endringer kan gi deg dårligere karakter
I dag regnes energiklasse B som minimum for å få grønt lån. Men fra nyttår innføres det en ny energimerkeskala, noe som kan bety at mange boliger får lavere karakter enn før – selv om de ikke er blitt dårligere.
– Det er foreløpig uklart hvordan dette vil påvirke grønne lån, men vi vet at skalaen strammes inn, sier Pihl.
Ekspertenes råd: Ikke vent
Både Langset og Pihl anbefaler å sette seg inn i energistandarden på boligen nå – før nye regler slår inn.
– Hvis du har gamle, trekkfulle vinduer, er det lett å se hvor du bør begynne. Men mange trenger hjelp til å få oversikt, og det finnes gode veiledere og støtteordninger, sier Pihl.
Langset minner samtidig om at boligmarkedet fortsatt er presset enkelte steder, spesielt i Oslo. Men oppgraderinger kan være en klok investering på sikt – både for lommebok og miljø.