fredag, september 26, 2025

Det geniale trikset alle egg-elskere burde vite om

av Eivind Ertesvåg

Å koke egg er en hverdagsrutine i mange hjem. Enten du foretrekker dem hardkokte eller med en myk, kremet plomme, finnes det et enkelt husmorsknep som kan spare deg både tid og frustrasjon – og svaret ligger i en ingrediens du kanskje allerede har i kjøkkenskapet: natron (bikarbonat).

Alle som har kokt egg vet at det mest irriterende ofte skjer etterpå: skallet nekter å slippe taket. Små biter setter seg fast, og resultatet blir fort et halvrufsete egg. Men tilsetter du en teskje natron i kokevannet, skjer det noe smart – pH-verdien i vannet øker, og det gjør at skallet slipper mye lettere.

Et alternativ er å røre inn samme mengde i det kalde vannbadet du legger eggene i etter koking. Etter fem minutter merker du forskjellen: skallet glir nesten av av seg selv.

En italiensk forskningsmetode overrasker

De fleste av oss har lært at syv–åtte minutter gir det perfekte kokte egget. Men en italiensk studie hevder noe helt annet. Forskerne anbefaler en metode de kaller «periodisk koking», der du bytter mellom kokende vann på 100 grader og lunkent vann på rundt 30 grader – annenhver minutt, i totalt 32 minutter. Det skriver BBC.

Dette gjør at plommen holder en stabil temperatur på 67 grader, noe som gir en silkemyk og kremet konsistens, mens hviten blir fast og ferdigkokt. Litt mer tidkrevende, men for eggentusiaster kan det være verdt forsøket.

Så neste gang du setter på kjelen med egg – husk teskjeen med natron. Det lille trikset gjør at eggene blir enkle å skrelle, og kanskje får du lyst til å teste den mer avanserte metoden en helgefrokost.

Du liker nok disse