mandag, august 18, 2025

Big Mac-grateng – en skikkelig digg familiefavoritt

av Eivind Ertesvåg

Tenk deg smaken av en saftig Big Mac – men som en grateng! Denne retten kombinerer alt du elsker: kremet dressing, kjøtt, pasta, smeltet ost og sprø salat. Resultatet? En hverdagsrett som føles som en guilty pleasure, men som er enkel å lage og helt fantastisk god.

Dette er mat som får deg til å smile!

Big Mac-grateng

Big Mac-inspirert grateng

Print
Serveringer: 6 Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 650 Kalorier 38 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Big Mac-dressing:

  • 3 dl majones

  • 6 ss hakket agurkmix

  • 6 ss gul sennep (helst usøtet)

  • 4 ½ ts hvitvinseddik

  • 3 ts hvitløkspulver

  • 3 ts løkpulver

  • 3 ts røkt paprikapulver

  • Salt og pepper etter smak

Grateng:

  • 500 g pasta (f.eks. penne eller skruer – kokes al dente)

  • 500 g kjøttdeig av storfe

  • 1 gul løk, finhakket

  • 4 ss tomatpuré

  • Salt og pepper

  • 200 g hamburgerost (eller annen smelteost i skiver)

  • 3 tomater, skåret i skiver

  • Isbergsalat, finstrimlet

  • Syltet agurk i skiver

SLIK GJØR DU

  1. Lag dressingen først: Bland alle ingrediensene i en bolle og sett i kjøleskap så smakene får sette seg.

  2. Stek kjøttblandingen: Brun kjøttdeig med finhakket løk. Tilsett tomatpuré, salt og pepper. Stek videre i noen minutter til alt er godt blandet.

  3. Kok pastaen: Kok pastaen litt kortere enn angitt tid (al dente). Sil av vannet.

  4. Sett sammen gratengen: Bland pasta og kjøttblandingen sammen.

    • Legg halvparten i en smurt ildfast form.

    • Fordel halvparten av dressingen og legg på tomatskiver.

    • Topp med resten av pasta/kjøtt.

  5. Topp med ost: Dekk toppen med skiver av hamburgerost.

  6. Stek: Sett formen i ovnen på 200 °C (varmluft) i ca. 15–20 minutter, eller til osten er gyllen og boblende.

  7. Topp før servering: La gratengen hvile i noen minutter. Topp deretter med strimlet isbergsalat, resten av dressingen og skiver av syltet agurk.


📝 Tips!

  • Du kan bruke kyllingkjøttdeig eller vegetarfarse for en lettere variant.

  • For ekstra crunch, dryss over litt knust tortillachips før servering.

  • Dressingen smaker også nydelig som dip til pommes frites eller grønnsaksstaver!

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse