onsdag, juli 16, 2025

Advarer før sommerferien: Skanner du QR-koder på ferie? Da bør du lese dette først

av Elisabeth

Sommer, sol – og svindel? Mange av oss senker skuldrene i ferien, men det gjør ikke svindlerne. Nå advarer sikkerhetsekspert Torgeir Pettersen i Frende Forsikring om de tre største digitale truslene du bør kjenne til før du pakker kofferten.

1. Den skjulte fella bak QR-koden

QR-koder har blitt en del av hverdagen, spesielt når vi skal bestille mat på restaurant. Men visste du at koden du scanner på kafébordet, kan være manipulert av svindlere?

– Det er skremmende hvor lett det er å sette en falsk QR-kode oppå en ekte. På en meny, på ladestasjoner eller i reklameplakater, sier Pettersen.

I sommer ble en storstilt QR-svindel med falske DNB-plakater avslørt i Portugal. Cyberkriminelle hadde hengt opp nær 2500 plakater med falske lenker, forkledd med bankens logo.

Slik beskytter du deg:
Unngå QR-koder der du kan. Må du bruke dem, dobbeltsjekk nettadressen og betal med kredittkort. Aldri last ned apper via QR – det kan gi hackere full tilgang til telefonen din.

2. Gratis wifi kan koste deg dyrt

Hotell, flyplass eller kafé – det kan være fristende å koble seg på gratis trådløst nett. Men bak en uskyldig tilkobling kan det skjule seg hackere.

– Ofte er det store sikkerhetshull i slike nettverk. I verste fall er det en kriminell som har satt opp et falskt nettverk med samme navn som hotellets, advarer Pettersen.

Råd fra eksperten:
Kjøp ekstra mobildata før du reiser. Hvis du MÅ bruke wifi, bruk VPN og hold deg langt unna sensitive innlogginger eller netthandel. Husk: Et dårlig passord på hotellets nett beskytter deg ikke.

3. Lader du her, kan du bli hacket

Å gå tom for strøm på reise er frustrerende – men visste du at ladepunktet du kobler deg til, kan være manipulert?

– Offentlige USB-porter kan være rigget med små enheter som leser av alt du gjør på mobilen. I verste fall kan skadevare installeres uten at du merker det, sier Pettersen.

Løsningen er enkel:
Bruk en vanlig stikkontakt, powerbank – eller skaff deg et USB-kondom. Det hindrer dataoverføring og lar bare strøm slippe gjennom.

Hva gjør du hvis du blir lurt?

Har du allerede gått i fella, er det viktig å handle raskt:

  • Økonomisk svindel: Sperr kortet og kontakt banken.
  • ID-tyveri: Anmeld til politiet og sjekk forsikringen din.
  • Virus på mobilen: Sett mobilen i flymodus, fjern skadelig app, og vurder fabrikkinnstilling etter sikkerhetskopiering.

Du liker nok disse