Pak choy har gått fra å være en ukjent grønnsak på asiatiske restauranter til å bli fast inventar på norske middagsbord. Og det med god grunn! Den milde, saftige kålsorten har nemlig hatt en salgsøkning på hele 700 prosent siden 2020.
Fra nisjegrønnsak til hverdagshelt
– Råvarer som tidligere var ukjente og eksotiske, blir raskt en naturlig del av hverdagsmaten vår. Et godt eksempel er pak choy, sier Magnus Voie, sjef for frilandsgrønnsaker i BAMA.
I 2020 solgte BAMA omtrent 109 tonn pak choy til norske forbrukere. Fire år senere, i 2024, passerte salget hele 873 tonn – og veksten ser ikke ut til å stoppe der.

Dyrkes nå i Norge
Ved Elstøen Salatgartneri på Røyse, sør for Hønefoss, har pak choy blitt en del av den norske jorda. Femte generasjon grønnsaksbonde, Gjermund Kristoffersen, forteller:
– Pak choy trives veldig godt i norsk jord. Når sola står på, er det nesten så du kan høre den vokse.
Han har dyrket pak choy i mange år, og mener populariteten tok fart da den ble hyppig brukt på restaurantmenyer. Deretter fulgte butikkene – og til slutt forbrukerne.
– Det er en fantastisk god grønnsak som er enkel å bruke. Da har du en vinner, sier Kristoffersen.
Mesterkokkens beste tips
Aleksander Vartdal, en av landets fremste kokker og finalist i «Årets kokk», er også stor fan:
– Pak choy er utrolig allsidig og passer både i wok, ramen og som tilbehør. Den krever minimalt med tilberedning – jo mindre du gjør med den, jo bedre blir den, sier han.
Aleksanders raske pak choy-oppskrift:
Skyll og kutt pak choy, fres med hvitløk i nøytral olje, stek i 2–3 minutter og topp med chiliolje og litt salt.
Et enkelt og smakfullt tilbehør som passer til både kjøtt, fisk og vegetarretter!
Pak choy har ikke bare fått plass på middagsbordet – den har til og med fått sin egen emoji. Dette er grønnsaken «alle» snakker om i 2025, og det er ikke uten grunn: mild smak, sprø tekstur og enkel tilberedning gjør den til en vinner både for profesjonelle kokker og travle familier.