Halvparten av oss rammes – slik unngår du Norges vanligste boligskade

av Eivind Ertesvåg

Halvparten av oss har opplevd vannskader i hjemmet eller på hytta. Nå advarer ekspertene om en økende fare som kan bli svært kostbar dersom man ikke tar grep i tide.

I løpet av 2024 ble det registrert over 21 000 vannskader på norske hus og hytter, ifølge tall fra Finans Norge. De fleste av disse kom som følge av lekkasjer i vannrør – en stille fare som ofte får utvikle seg over tid før skaden blir oppdaget. Og prislappen? Mer enn 1,5 milliarder kroner.

– Flest sier at skadene deres har pågått over tid. Disse kommer snikende og ligger gjerne i vegger, tak eller under gulv. Da kan skadene være betydelige og koste store summer når de først blir oppdaget, sier fagsjef Lill Cecilie Bjørndal Klementsen i Frende Forsikring.

De vanligste vannskadene i norske hjem

En undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at det særlig er én type vannskade som går igjen: lekkasjer som utvikler seg over tid. I tillegg peker mange på skader etter ekstremvær, lekkasjer fra oppvaskmaskin, tilbakeslag fra rør, håndverkerfeil, frostskader og skader fra varmtvannsbereder.

Dette samsvarer også med utviklingen bransjen har sett de siste årene. Ifølge VVSforum.no har antallet vannskader i norske boliger økt dramatisk – og særlig gjelder dette skader knyttet til rør som har blitt for gamle, er feil installert eller har blitt utsatt for frost.

– Slitasje, alder og frost er årsaken til 80 prosent av skadene, forklarer Klementsen.

Vet du egentlig hvor gamle rørene dine er?

Mange boligeiere vet lite om tilstanden på rørsystemet i huset sitt, og ifølge ekspertene er det på høy tid å gjøre noe med det.

– Derfor er det så viktig at alle har litt oversikt over tilstanden på rørene sine. Det er noen ting du bør spørre deg selv, sier Klementsen.

Hun nevner spørsmål som: Hva vet du om alderen og tilstanden til vannrørene? Hvor kalde blir rørene gjennom vinteren – særlig på hytta? Er det varme på i alle rom med vannrør? Har du brukt fagfolk til arbeidet hjemme da rørene ble lagt? Og kanskje viktigst: Er huset, leiligheten eller hytta di godt rustet mot ekstremvær?

– Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hvor lenge vannrør varer. Men det er ingenting i veien for å få dem sjekket, hvis du ikke har peiling på hvor gamle de er. Gjør det før det er for sent, så er du i forkant av kjipe og dyre vannskader, sier hun.

Flere bekymret for ekstremvær – men få tar grep

Samtidig som vannrør er en vanlig kilde til skader, øker også risikoen for vannskader som følge av ekstremvær. I en annen undersøkelse, utført av Sentio på vegne av Frende, svarer tre av fem at de ikke vet om hjemmet deres er godt nok rustet for økt nedbør og mer uvær.

– Det er ikke godt nok. Det blir bare mer av denne typen vær, og da har alle et ansvar for å vite litt om dette. Du kan ikke overlate til tilfeldighetene hvordan det går og bare satse på at det går seg til, advarer Klementsen.

Hun påpeker at skadeomfanget på hus, innbo og hytter stadig øker, og at det er viktig å være føre var.

– I en tid hvor skadene også på hus, innbo og hytter øker, er det ekstra viktig å sikre at hjemmet ditt er godt vedlikeholdt slik at det tåler påkjenninger, sier hun.

Du liker nok disse