Åsne Seierstad ble rikskjendis da hun ga ut «Bokhandleren i Kabul». Det er nøyaktig 20 år siden. Nå forteller hun den sterke historien om «Afghanerne».
To uker etter terrorbombingen i New York, dro Åsne Seierstad til Afghanistan som krigskorrespondent for skandinavisk presse og media.
Etter nyttår flyttet hun inn hos en afghansk storfamilie i Kabul. Med utgangspunkt i denne familien, skrev hun om landets skjebne, dets sår og drømmer om helbred. «Bokhandleren i Kabul» ble en bestselger, og etablerte Åsne Seierstad som en av de virkelig tunge stemmene i norsk presses dekning av utenriksstoff.
Nå er Åsne Seierstad ute med en ny skildring fra det krigsherjede landet. Boka «Afghanerne» ble lansert onsdag denne uken. Vi tør gjette på at den vil ligge pent innpakket under mange juletrær i år.
Da Kabul falt og Taliban overtok makten i Afghanistan i august 2021, fikk Jamila plass på det første flyet til Norge. Samtidig inntok krigsherren Bashir hjembyen hennes. En kvinnelig student, med ett semester igjen på universitetet, ble sendt hjem. Der får hun beskjed om å gifte seg med en ukjent mann. Åsne Seierstad har vært tilbake i Afghanistan. Hun forteller historiene til dem som flyktet fra Taliban og dem som ble igjen.
Det er historien om hvordan en jente som selv ble nektet utdanning bruker islam for å kjempe for kvinners rettigheter. Om en ung gutt som rømmer hjemmefra for å bli talibaner og kjempe i hellig krig. Og en jente som blir født når vestlige styrker inntar landet, og som tror at hun etter jusstudiene skal få jobbe og være en del av samfunnet. Afghanerne er et nært portrett av tre mennesker som går hver sin vei og et land i krig.
Åsne Seierstads Bokhandleren i Kabul lå over et år på bestselgerlistene til New York Times i USA og Sunday Times i Storbritannia. En av oss ble utropt til en av årets ti beste bøker i New Tork Times i 2015. To søstre fra 2016, har solgt over 200 000 eksemplarer bare i Norge.