Veterinær advarer om vanlige kattefarer i hjemmet: «Kjempegiftig»

av Eivind Ertesvåg

Sommeren er en tid hvor mange velger å få seg en kattunge, men det er viktig å være klar over de potensielle farene som lurer i hjemmet.

Veterinær Sara Klinga Myr har ovenfor TV 4 gitt noen klare råd til nye katteeiere for å sikre at den lille pusen får en trygg start på livet.

Tre ting du aldri må glemme

Når du får en kattunge i hus, er det tre ting som må være på plass: chipmerking, vaksinering og kastrering. Chipmerking er ikke bare en anbefaling, det er lovpålagt i dag, uansett om du har en rasekatt eller en vanlig huskatt. Men, det er ikke nok å bare sette inn chipen – du må også sørge for å registrere den hos Jordbruksverket. Mange glemmer denne viktige detaljen, som kan gjøre det vanskelig å gjenforene katten med eieren hvis den skulle bli borte.

Vaksinering er også essensielt for kattens helse. Den første dosen mot kattepest og katteinfluensa gis allerede ved 8-9 ukers alder, med en oppfølgingsdose ved 12 uker. Etterpå må katter som er ute vaksineres årlig, mens innekatter kan nøye seg med vaksinasjon hvert tredje år.

Katten blir fort et kjært familiemedlem.

Når det gjelder kastrering, anbefales det å gjøre dette når katten er mellom fire og seks måneder gammel. Dette gjelder både hannkatter og hunnkatter, med mindre du planlegger å avle på katten. P-piller bør kun brukes i korte perioder, da de kan føre til alvorlige bivirkninger som svulster.

Slik kattsikrer du hjemmet ditt

Det er også viktig å gjøre hjemmet trygt for den nye katten. En av de største truslene kommer fra giftige planter. Liljer, for eksempel, er ekstremt giftige for katter og bør unngås i hjemmet. Google gjerne plantene du har for å sikre at de ikke er farlige for katten din.

LES OGSÅ: Er katten din stresset? Dette er signalene

En annen fare er løse ledninger og snorer, som unge katter gjerne tygger på. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner som krever operasjon. Derfor bør slike ting bare være tilgjengelige for katten under oppsyn.

Tilvenning og utetid

For de som har en langhåret katt, er det lurt å venne den til børsting tidlig. Det samme gjelder klipping av klør og tannpuss, noe som kan gjøre livet mye enklere både for deg og katten senere.

LES OGSÅ: Slik holder du katten unna fuglebrettet

Når det gjelder å la katten gå ute, bør dette gjøres gradvis og med forsiktighet. Bruk sele og bånd til å begynne med, da kattunger ofte er klønete og ikke har utviklet trafikkvett ennå. Det er best å vente med å slippe katten løs til den har blitt litt eldre og tryggere.

Tre grunnleggende regler for kattungeeiere:

  1. Chipmerking
  2. Vaksinering
  3. Kastrering

Du liker nok disse