Denne eplekaken er akkurat så fuktig, myk og smaksrik som du håper den skal være. Med hele 1,5 kilo epler får du en kake som er både saftig, søt og fylt med naturlig friskhet. Den er så enkel og god at mange lager den flere ganger i uka – og det skjønner vi godt! Perfekt som dessert, til kaffen, eller som en lun kos en helt vanlig onsdag.

INGREDIENSER
-
150 g margarin eller smør, romtemperert
-
120 g sukker
-
3 egg
-
220 g hvetemel (ca. 3,5 dl)
-
8 g bakepulver
-
1,5 kg epler, skrelt og skåret i tynne skiver
-
Smør/margarin til å smøre formen
-
Smeltet smør til pensling etter steking
Valgfritt:
-
1 ts kanel eller kardemomme i røren
-
Rosiner eller hakkede valnøtter i røren for ekstra tekstur
SLIK GJØR DU
1. Forvarm ovnen og smør formen
-
Sett ovnen på 180 °C (over- og undervarme).
-
Smør en stor langpanne eller ildfast form (ca. 25 x 35 cm), eller dekk den med bakepapir.
2. Lag røren
-
Pisk smør og sukker hvitt og luftig i en bolle.
-
Tilsett eggene ett om gangen og visp godt mellom hvert.
-
Bland hvetemel og bakepulver i en annen bolle.
-
Vend det tørre inn i det våte – røren blir tykk, men skal være glatt.
3. Tilsett eplene
-
Vend inn halvparten av epleskivene i røren.
-
Fordel røren jevnt utover i formen.
-
Legg resten av epleskivene pent på toppen og trykk dem lett ned i røren.
4. Stek kaken
-
Stek midt i ovnen i 50–60 minutter.
-
Sjekk med en kakepinne – den skal komme ut uten røre.
-
Dekk med folie mot slutten om toppen blir mørk.
5. Etter steking
-
La kaken avkjøles i formen i 10 minutter.
-
Pensle toppen med smeltet smør for ekstra saftighet og glans.
6. Servering
-
Del kaken i ruter eller skiver.
-
Server gjerne lun med vaniljeis, krem eller helt enkelt som den er.
Tips!
-
Bruk en blanding av søte og syrlige epler for best smak – f.eks. Aroma, Gravenstein eller Pink Lady.
-
Tilsett 1 ts kanel i røren for en mer krydret smak.
-
Kaken holder seg saftig i 2–3 dager i tett boks, eller kan fryses ned i skiver.