Over 4.000 ostesorter fra 42 land har konkurrert om gjeve utmerkelser i World Cheese Awards. Rørosblå fra Eggen Gardsysteri i Vingelen ble kåret til den beste norske osten.
19 norske ysterier deltok i World Cheese Awards i Wales. De presenterte over 80 av sine beste oster. Her har flere tusen oster fra hele verden konkurrert, og produsentene er alt fra små gårdsysterier, til internasjonale ostegiganter.
Eggen Gardsysteri vant kategorien Beste ost fra Norge, og fikk beste karakter som er «super gold». Raudberg fra Himmelspannet og Rød Ku fra Thorbjørnrød ysteri fikk også ratingen «super gold».
Hele 41 av de norske ostene fikk medalje-rating, og nosk ost har også tidligere utmerket seg i denne konkurransen: I 2016 var Kraftkar fra Tingvollost vinneren av hele konkurransen, mens Fanaost fra Ostegården vant i 2018.
Ifølge nyhetstjenesten Wales24 er dette de 16 ostene som samlet gjorde det best i år:
Le Gruyère AOP surchoix, fra Vorderfultigen
Gorgonzola Dolce DOP fra De’ Magi
Grosse Tomme de Bufflonne Cave Jacobine fra Prolactine France
Âlde Fryske fra De Fryske
Tomme de chèvre Cave Jacobine fra Prolactine France
PATA DE MULO CURADO LOS PAYUELOS fra Quesería Artesanal Los Payuelos
Greensward fra Murray’s Cheese
Devon Blue fra Ticklemore Cheese
Spenwood fra Village Maid Cheese
Grosse Tomme de chèvre Cave Rousseau fra Prolactine France
Sinodun Hill fra Norton and Yarrow Cheese
Gorwydd Caerphilly from Trethowan’s Dairy Ltd
Großer Deichkäse 12 Monate from Rohmilchkäserei Backensholz GmbH & Co. KG
MA-TRU’ Pecorino Amatriciano from F.LLI PETRUCCI SRL
L’Ambra di Talamello from Rocca Toscana Formaggi S.R.L.
Gentenaer from Little Cheese Farm