– Harryhandelen er ikke hva den en gang var. Nå må du tenke smart for å faktisk spare penger i påsken.
Det er påske, sola titter frem, og for mange nordmenn betyr det bare én ting: en svipptur over grensa for å fylle påskeegget – og handlekurven – i Sverige.
Men før du setter deg i bilen med kurs mot Systembolaget og billig smågodt, bør du vite at harryhandelen har blitt en dyrere affære enn før. Årsaken? En svak norsk krone og kraftig prisstigning hos vår kjære nabo i øst.
Svenske priser i rakettfart
Mange tror automatisk at alt er billigere i Sverige. Men tall fra Statistiska Centralbyrån (SCB) viser at prisene på mat og alkoholfrie drikker i Sverige har økt med 5,4 prosent det siste året. På fem år har sjokoladeprisene skutt i været – hele 65 prosent opp! Og har du tenkt å servere lammestek i påsken? Da må du ut med 10,2 prosent mer enn i fjor.
Ironisk nok har egg faktisk gått litt ned i pris det siste året – men sammenlignet med 2020 er prisen fortsatt 46,6 prosent høyere. Påskekosen koster, med andre ord. Artikkelen fortsetter under bildet.

Men hva med Norge?
Her hjemme har også matprisene steget, men priskrigen på påskevarer har gjort at enkelte produkter har falt litt i pris den siste måneden. Likevel var matprisene 6,3 prosent høyere i februar 2025 enn samme tid i fjor, ifølge SSB.
Så hva lønner seg egentlig?
Svaret: Det kommer an på hva – og hvor – du handler
Til tross for at svenskene har skrudd opp prisene, er det fortsatt mulig å gjøre kupp – men det krever litt mer planlegging enn før. For noen produkter er fortsatt billigere i Sverige, særlig hvis du handler i riktig butikk. Det er nemlig store prisforskjeller mellom kjedene i Sverige, og forskjellen mellom å velge rett eller galt kan bety flere hundrelapper spart – eller tapt.
Fem ting du må gjøre før du drar på påskehandel
- Sammenlign priser først – Bruk apper og nettsider som Matpriskollen for å se hva matvarer koster i Norge og Sverige.
- Regn ut reisekostnadene – Bensin og strøm er dyrt. Samkjøring eller kollektivtransport kan være et smart valg.
- Sjekk flere svenske butikker – Prisene varierer stort mellom kjedene. Ikke stopp på første og beste butikk.
- Velg riktig valuta – Når du betaler med kort, velg alltid svenske kroner. Da slipper du unødvendige valutapåslag.
- Sjekk åpningstidene nøye – Ikke glem at Systembolaget har stengt langfredag og 2. påskedag.
11 milliarder i harryhandel
I 2024 grensehandlet nordmenn for 11 milliarder kroner – og hele 9,7 milliarder av disse ble lagt igjen i Sverige. Strömstad var den store vinneren, med 5,6 milliarder i omsetning, mens Charlottenberg tok sølvplassen med 1,8 milliarder.
Konklusjon: Det lønner seg fortsatt – hvis du gjør jobben
Bor du nær grensen og planlegger godt, kan du fortsatt spare tusenlapper i året på grensehandel. Men tiden for impulsturer og “alt er billig i Sverige”-tankegangen er forbi. Nå gjelder det å være smart, sammenligne – og ikke minst: passe på at påsketuren ikke ender med et overfylt bagasjerom og et tomt kontonummer.