onsdag, august 27, 2025

Luftige og søte berlinerboller –perfekt til alle anledninger

av Elisabeth

Berlinerboller er noe av det mest fristende du kan lage når du virkelig vil kose deg. De minner om doughnuts – men uten hull – og frityrstekes til de er gyllenbrune, myke og sukkersøte. Du kan fylle dem med vaniljekrem, syltetøy, lemon curd – eller spise dem akkurat som de er, rett fra frityren. Perfekt til fest, barnebursdag eller bare som en real helgekos.

Foto : MatPrat
Fotograf:Sara Johannessen

Denne oppskriften er inspirert av matprat.

Luftige og søte berlinerboller

Print
Serveringer: Ca. 20 små boller Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 290 Kalorier 14 grams Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 500 g hvetemel

  • 60 g sukker

  • 0,5 ts salt

  • 30 g fersk gjær

  • 1,5 dl melk

  • 1,5 dl kremfløte

  • 3 egg

  • 100 g smør, i terninger

  • 1,5 l frityrolje til steking

  • ca. 2 dl sukker til å rulle bollene i

SLIK GJØR DU

  1. Lag grunndeigen:
    Ha hvetemel, sukker og salt i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
    Varm opp melk og fløte til 37 °C. Løs opp gjæren i væsken. Visp inn eggene og hell blandingen over i bakebollen.

  2. Elt deigen:
    Kjør deigen med eltekrok i 10 minutter. Tilsett smør i terninger og elt videre i 5–10 minutter, til deigen er smidig og slipper bollen.

  3. Hev:
    Dekk til og la deigen heve i ca. 45 minutter, til dobbel størrelse.

  4. Form bollene:
    Kjevle deigen ut til ca. 2 cm tykkelse. Bruk et glass (ca. 6 cm i diameter) til å stikke ut rundinger. Legg dem på bakepapir og dekk til. Etterhev i 20–30 minutter.

  5. Frityrstek:
    Varm opp frityrolje i en tykkbunnet gryte til 160 °C. Bruk termometer, eller test med en tresleiv – det skal bruse lett rundt kanten.
    Stek noen boller om gangen. Snu dem underveis til de er jevnt gylne.

  6. Avkjøl og rull i sukker:
    La bollene renne av på kjøkkenpapir. Rull dem i sukker mens de fortsatt er litt varme.

Tips!

  • Vil du fylle dem? Bruk sprøytepose og fyll med vaniljekrem, bringebærsyltetøy eller lemon curd.

  • Uten frityrolje? Du kan bruke vanlig solsikke- eller rapsolje.

  • Oppbevaring: De smaker best nystekte, men kan fryses og varmes opp i ovn.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse