Berlinerboller er noe av det mest fristende du kan lage når du virkelig vil kose deg. De minner om doughnuts – men uten hull – og frityrstekes til de er gyllenbrune, myke og sukkersøte. Du kan fylle dem med vaniljekrem, syltetøy, lemon curd – eller spise dem akkurat som de er, rett fra frityren. Perfekt til fest, barnebursdag eller bare som en real helgekos.

Fotograf:Sara Johannessen
Denne oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
-
500 g hvetemel
-
60 g sukker
-
0,5 ts salt
-
30 g fersk gjær
-
1,5 dl melk
-
1,5 dl kremfløte
-
3 egg
-
100 g smør, i terninger
-
1,5 l frityrolje til steking
-
ca. 2 dl sukker til å rulle bollene i
SLIK GJØR DU
-
Lag grunndeigen:
Ha hvetemel, sukker og salt i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
Varm opp melk og fløte til 37 °C. Løs opp gjæren i væsken. Visp inn eggene og hell blandingen over i bakebollen. -
Elt deigen:
Kjør deigen med eltekrok i 10 minutter. Tilsett smør i terninger og elt videre i 5–10 minutter, til deigen er smidig og slipper bollen. -
Hev:
Dekk til og la deigen heve i ca. 45 minutter, til dobbel størrelse. -
Form bollene:
Kjevle deigen ut til ca. 2 cm tykkelse. Bruk et glass (ca. 6 cm i diameter) til å stikke ut rundinger. Legg dem på bakepapir og dekk til. Etterhev i 20–30 minutter. -
Frityrstek:
Varm opp frityrolje i en tykkbunnet gryte til 160 °C. Bruk termometer, eller test med en tresleiv – det skal bruse lett rundt kanten.
Stek noen boller om gangen. Snu dem underveis til de er jevnt gylne. -
Avkjøl og rull i sukker:
La bollene renne av på kjøkkenpapir. Rull dem i sukker mens de fortsatt er litt varme.
Tips!
-
Vil du fylle dem? Bruk sprøytepose og fyll med vaniljekrem, bringebærsyltetøy eller lemon curd.
-
Uten frityrolje? Du kan bruke vanlig solsikke- eller rapsolje.
-
Oppbevaring: De smaker best nystekte, men kan fryses og varmes opp i ovn.