Vegetabilske oljer som solsikke-, raps- og soyaolje brukes daglig i kjøkken over hele Norge – men nå slår flere internasjonale eksperter alarm. Enkelte kaller det rett og slett for «kronisk sykdom på flaske».
Selv om helsemyndighetene fortsatt anbefaler vegetabilske oljer fremfor smør og harde fettstoffer, får de populære oljene nå hard kritikk fra flere forskere og ernæringseksperter – spesielt når det gjelder hvordan de påvirker kroppen vår over tid.
Kan bidra til betennelse og hjertesykdom
En av de tydeligste kritikerne er Cate Shanahan, lege og forfatter innen ernæring. Hun mener vi undervurderer hvor skadelige disse oljene faktisk er.
– «Det er kronisk sykdom i en flaske,» sier hun i en podcast med helseplattformen Rupa Health.
Shanahan mener at oljene fører til betennelsestilstander i kroppen og øker risikoen for fedme, hjerte- og karsykdommer samt diabetes – særlig fordi flerumettede fettsyrer kan oksidere og danne skadelige forbindelser når de varmes opp.
Forskning støtter advarselen – men ikke alle er enige
Martin Grootveld, professor ved Leicester School of Pharmacy, har forsket på hvordan ulike oljer oppfører seg ved oppvarming. Han oppdaget at oljer som solsikke- og maisolje oksiderer lett og danner stoffer som potensielt kan være skadelige.
Likevel er ikke alle enige i kritikken. Norges Helsedirektorat står fast ved sine anbefalinger:
– Det er veldokumentert over lang tid, at vegetabilske oljer er et langt mer gunstig valg for helsen enn smør og harde fettstoffer, sier divisjonsdirektør Linda Granlund til Nettavisen.
Hun understreker at kostrådene er basert på samlet forskning over tid – og ikke enkeltstudier.
Olivenolje får grønt lys
For dem som likevel ønsker å være på den sikre siden, peker ekspertene på ett tryggere alternativ: olivenolje.
– Det er én olje over alle oljer, og det er olivenolje, sier klinisk ernæringsekspert Tine Mejlbo Sundfør til Nettavisen.
Hun anbefaler å bruke ekstra jomfruolivenolje til kalde retter, og raffinert olivenolje til steking. Olivenolje inneholder mindre flerumettet fett og oksiderer dermed ikke like lett.