Denne saftige klassikeren slår aldri feil – en stor langpannekake perfekt til dugnad, bursdag eller søndagskaffen. Krydret, søt og toppet med en luftig kremostglasur med sitron og pepper for ekstra friskhet. Denne oppskriften er etter inspirasjon fra matprat.


INGREDIENSER
-
6 stk egg
-
3 dl brunt sukker
-
3 dl sukker
-
750 g revet gulrot
-
4 dl nøytral olje
-
7,5 dl hvetemel
-
3 ts natron
-
4 ts malt kanel
-
2 ts malt nellik
-
0,5 ts salt
-
200 g grovhakkede valnøttkjerner (kan sløyfes)
Krem:
-
150 g mykt smør
-
250 g siktet melis
-
200 g kremost med pepper
-
2 ts vaniljesukker
-
Revet skall og saft av ½ sitron
SLIK GJØR DU
-
Forbered langpanne
Smør en form på ca. 30 x 40 cm og kle bunnen med bakepapir. -
Rør sammen røren
Visp egg, brunt sukker og hvitt sukker sammen i en stor bolle (du trenger ikke piske eggedosis). Bland deretter inn gulrot og olje. -
Tørrvarer og valnøtter
Sikt inn mel, natron, kanel, nellik og salt. Vend inn valnøtter om du bruker det. -
Stek kaken
Hell røren i formen og glatt ut toppen. Stek midt i ovnen på 180 °C i ca. 40 minutter, eller til en kakepinne kommer ut ren. -
Avkjøl
La kaken hvile noen minutter i formen, hvelv den deretter over på rist og fjern bakepapiret. Avkjøl helt før glasur legges på. -
Lag pepperostkremen
Visp smør og halvparten av melisen luftig. Tilsett resten av melisen, kremost, vaniljesukker og sitronskall/saft og visp til en glatt og smørbar krem. -
Pynt og server
Fordel glasuren over kaken. Topp gjerne med revet gulrot, gresskarfrø og spiselige blomster som tusenfryd, fioler, mynte og ringblomst for en vakker finish.
Tips til forbedringer
-
Ekstra saftighet: Bland inn 1 most banan eller 1 dl ananasmos i røren.
-
Sukkerredusert: Prøv å kutte sukkermengden med 20 % – det smaker fortsatt godt!
-
Uten nøtter: Kaken fungerer ypperlig uten nøtter – legg til litt rosiner eller kokos for variasjon.
-
Barnevennlig pynt: Bruk små gulrotgodterier eller revet sjokolade i stedet for blomster.