Grovt grytebrød – eltefritt og proppfullt av frø!

av Elisabeth

Har du lyst på et skikkelig saftig og luftig brød med knasende sprø skorpe – uten å måtte elte? Da er dette grove grytebrødet midt i blinken for deg. Perfekt til helgefrokosten, ved siden av supper, eller som niste på tur!

Med masse frø, litt sammalt mel og en god lang hevetid, får du et smakfullt brød som både er sunt og utrolig enkelt å lage. Du trenger verken kjøkkenmaskin eller fancy utstyr – kun en støpejernsgryte og litt tålmodighet. Oppskriften er inspirert av matprat.

Foto: Matprat / Mari Svenningsen

Grovt grytebrød – eltefritt og proppfullt av frø!

Print
Serveringer: ca 12 skriver Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 210 per skive (omtrent 12 skiver per brød) Kalorier 6 gram per skive Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 400 g hvetemel

  • 100 g fin sammalt hvete eller sammalt rug

  • 6 ss lettkokte havregryn

  • 2 ss solsikkekjerner

  • 2 ss sesamfrø

  • 2 ss linfrø

  • 2 ss valmuefrø

  • 2 ss chiafrø

  • 1 ts salt

  • 0,5 ts tørrgjær

  • 5 dl kaldt vann (eventuelt lunkent vann hvis du ønsker kortere hevetid)

Tips! Tilpass gjerne mengden frø – rundt 150 gram totalt gir perfekt balanse.

SLIK GJØR DU

  1. Rør sammen deigen
    Bland alle tørre ingredienser i en stor bolle. Tilsett vannet og rør raskt sammen med en sleiv til en ganske fast, men litt klissete deig. Dekk til med plastfolie eller lokk og la deigen stå og heve i romtemperatur i 12–18 timer. (Bruker du lunkent vann, kan du redusere hevetiden til 8–10 timer.)

  2. Form deigen
    Dryss godt med mel på et bakepapir. Hell deigen forsiktig over. Bruk en slikkepott eller mel på hendene, og brett deigen inn mot midten fra flere kanter til den holder en rund form.

  3. Etterhev deigen
    Snu deigen slik at brettesiden vender ned. Dekk med bakebollen og la deigen etterheve i ca. 1 ½ time.

  4. Varm opp gryten
    Når det er 30 minutter igjen av hevetiden, sett en støpejernsgryte (24 cm diameter) med lokk i ovnen på 250 °C. Den må tåle høy varme.

  5. Stek brødet
    Ta gryten ut av ovnen. Strø litt mel i bunnen. Løft deigen med bakepapiret og hvelv den forsiktig ned i gryta. Strø gjerne ekstra frø på toppen for ekstra crunch. Sett på lokket og stek brødet på 250 °C i 30 minutter.

  6. Fjern lokket og stek ferdig
    Ta av lokket, senk temperaturen til 200 °C, og stek videre i 10–15 minutter til brødet får en gyllen, sprø skorpe.

  7. Avkjøl
    Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle helt på rist før du skjærer i det.


Flere tips for perfekt resultat:

  • For ekstra sprø skorpe: La brødet stå i avslått ovn med døren på gløtt i 10 minutter etter steking.

  • Varier med ulike frøtyper og kjerner etter smak!

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse