mandag, oktober 13, 2025

Gresskar – ikke kast innmaten, se hva du kan lage i stedet

av Elisabeth

Når mørket senker seg og Halloween nærmer seg, fylles norske hjem med glødende lykter laget av utskårne gresskar. Men visste du at halvparten av alt gresskar som kjøpes ender i søpla – til tross for at det egentlig er fullverdig mat?

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) blir rundt 2800 tonn gresskar solgt hvert år i Norge, og bare halvparten av familiene som kjøper gresskar til Halloween bruker innmaten.

– Gresskar er mer enn pynt

– «Mange ser på gresskaret som pynt, ikke som mat. Det er synd, for gresskar er både smakfullt, næringsrikt og enkelt å bruke,» sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i OFG.

Halvparten av Halloweengresskaret havner i søpla. – Synd, sier ernæringsrådgiver, for innmaten kan brukes akkurat som hokkaidogresskar. Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no

I en undersøkelse fra Norstat i 2023 svarte 27 prosent av barnefamilier at de kjøpte gresskar til Halloween – mot 14 prosent i 2019. Tradisjonen vokser, men vanen med å faktisk spise gresskaret henger litt etter.

Matgresskar du bør prøve

I Norge dyrkes det mest av Hokkaido-gresskar og spaghettigresskar. Førstnevnte er blitt en ekte høstfavoritt.

– «Hokkaido-gresskaret er en kulinarisk favoritt med mild, nøtteaktig smak og dyp oransje farge,» forteller Sagen. Den sterke fargen vitner om et høyt innhold av betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A – viktig for hud, hår og syn.

Gresskar er dessuten rikt på fiber, som gjør at det metter godt. Innmaten fra et vanlig Halloween-gresskar kan brukes på samme måte som Hokkaido.

Spaghettigresskar derimot har en helt spesiell struktur – den deler seg i tynne tråder etter steking, og brukes gjerne som et lavkarbo-alternativ til pasta.

– «Jeg liker best å dele spaghettigresskaret i to, toppe det med grønnsaker og ost, og gratinere det i ovnen,» sier Sagen.

Ikke alt gresskar kan spises

De små, fargerike pyntegresskarene du finner i blomsterbutikker og hagesentre, skal ikke spises.

– «Som navnet tilsier, dette er pynt – ikke mat,» advarer ernæringsrådgiveren.

Slik bruker du gresskaret i matlaging

Det finnes mange måter å utnytte hele gresskaret på – også etter at lykten har lyst fra seg:

  • Lag suppe eller mos: Gir en kremet konsistens og naturlig sødme.
  • Bak med gresskar: Perfekt i muffins, scones og brød.
  • Rist frøene: Sprø snacks eller sunn topping til salater.
  • Frys ned rester: Most gresskar holder seg lenge og er klart til bruk i supper eller bakverk.

– «En av mine favoritter er peanøttgryte med Hokkaido-gresskar og kylling. Det er høst på sitt beste – mettende, fargerikt og fullt av næring,» avslutter Sagen.

Du liker nok disse