Vinterstid er det fin snø den ene dagen, slaps den neste og is den tredje. Slik strør du riktig for en sklisikker oppkjørsel.
Det er viktig å være klar over at du har ansvar for at det skal være forsvalig å bevege seg innenfor tomtegrensen din. Om du ikke har strødd og noen faller og skader seg, vil du ha et erstatningsansvar.
– Bor du i en by, kan det være ditt ansvar å strø fortautet. Reglene for dette kan variere fra kommune til kommune, så det lønner seg å sjekke ut dette om du er usikker, sier Anders Leisner, leder av juridisk avdeling hos Huseiernes Landsforbund til Vi i Villa.
Start jobben med å holde deg på beina når du selv skal ut for å strø. Gode sko, og gjerne brodder, er lurt.
Ha saltet eller strøsligen i en bøtte og strø flaten foran deg slik at du beveger deg fremover på det du allerede har strødd.
Det du strør med har forskjellig effekt
– Om du strør med salt vil dette smelte isen, mens grus og sand vil gjøre underlaget ruere, forteller Vaktmesterkompaniet.
Så om det er mange minus ute og du strør med salt for å smelte isen så vil ikke det gjøre så stor nytte. Da smelter du det øverste laget, og ender opp med vann oppå isen.
Når du kjenner kulda komme, kan det lønne seg å strø et lag med salt på bart underlag.
Vær oppmerksom på at salt kan skade underlag som betong og treplatninger. Hvis du salter et betongunderlag risikerer du at det kan smelte bort. Og saltet kan sette merker og skjolder på treplatningen din. Det er heller ikke bra for potene til katten eller hunden.
Strøsingel og sand kan du derimot bruke om isen allerede har lagt seg.
Ifølge Vi i Villa anbefaler Vaktmesterkompaniet strøsingel – det har skarpe kanter og ligger stødig. Dessuten blir strøsingelen varm om solen skinner på den, slik at det bidrar til at isen smelter raskere.
Du kan også strø med sand. Men sandkorn er små så effekten kan fort bli borte. Dessuten er det betydelig mye mer jobb å få bort når vinteren er over.