Har du plommetre i hagen har du kanskje allerede merket det – nå går det mot tidenes beste sesong for norske plommer!
De kommende ukene kan du virkelig fråtse i nydelige norske plommer. Aldri har vi hatt en bedre plommesesong. Norske plommer har hatt en god oppvekst og det kjenner du på smaken. Enten du plukker selv eller løper og kjøper – det er nå de må nytes!
Fruktlagerinspektøren i Lofthus, Leif Øie, forteller at årsaken til denne flotte plommesesongen som er i anmarsj, er at det har vært svært gode vekstvilkår i år og at de nydyrkede feltene slår til.
Plommesesongen vil gi oss hele to millioner kilo.
– De neste ukene vil det komme flere typer på en gang. Opal, Mallard, Jubileum, Reevs og Viktoria er blant de største sortene. Den norske plommesesongen er kort, og det er nå de må nytes, sier Øie i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Lavt fettinnhold og gjør magen glad
-I tillegg til at plommer er den beste snacksen, bidrar plommer til magiske smaksopplevelser i matlagingen, mener kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hun mener plommer fortjener en større plass på matfatet akkurat nå. Prøv dem i friske salater. Sødmen og syra i plommene bringer salaten til nye høyder, lover Golbrandsen.
Plommer hører selvfølgelig hjemme i kaker, paier og syltetøy. Bakte plommer med blåmuggost er også en rett som er verd å prøve nå – det er en fantastisk kombinasjon og lett å lage. Du kan servere den som snacks, til tapas eller som tilbehør.
Helsegevinstene får du på kjøpet. Plommer har et lavt fettinnhold og høyt innhold av kostfiber som magen vår liker.
Plommer gratinert med blåmuggost
Sett ovnen på 200°C.
Del plommene i to og ta ut steinene.
Legg plommene i en ildfast form med snittflaten opp. Pensle på honning og dryss over chilipulver og pepper etter smak.
Bak plommene i ovnen i 5 minutter.
Ta ut formen. Del osten i skiver og legg det på plommene.
Sett formen tilbake i ovnen på øverste rille og gratiner plommene i et par minutter til osten har smeltet.
Dryss over pinjekjerner som er ristet et par minutter i tørr varm panne.
Server gratinerte plommer som en tapasrett, smårett til kvelds, til ostebordet eller som tilbehør til middag.