Brente mandler er en av de søteste juletradisjonene vi har. Den dype karamellsmaken, den sprø overflaten og den varme duften som brer seg i kjøkkenet gjør dette til en favoritt både for store og små. De er perfekte som spiselige julegaver, på julebordet – eller bare som en liten førjulssnack. Oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
-
200 g mandler
-
100 g sukker
-
1 dl vann
-
1 ts vaniljesukker
-
1 ss smør
-
1 ss nøytral olje (til pensling av bakepapir)
SLIK GJØR DU
1. Sprø mandler (valgfritt)
For ekstra sprø brente mandler kan du forsteke dem i ovnen ved 200 °C i 10–15 minutter.
2. Kok opp mandlene
Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme og rør hele tiden. Etter hvert vil sukkeret krystallisere og legge seg som et hvitt sukkerlag rundt mandlene – dette er helt riktig.
3. Karamelliser
Fortsett å røre til sukkeret smelter igjen, og mandlene blir blanke og karamelliserte. Tilsett smøret og rør til det er godt fordelt.
4. Avkjøl
Pensle et bakepapir lett med olje. Hell mandlene over og bruk to gafler til å dra dem fra hverandre før sukkeret stivner. Avkjøl helt.
Tips: Sukker blir ekstremt varmt. Bruk alltid grytekluter.