Bunadsekspertene advarer: – Disse tabbene kan koste deg tusenlapper

av Elisabeth

Nå melder forsikringsselskap og husflidbutikker om rekordpågang før 17. mai. Samtidig får bunadsekspertene henvendelser om de samme skadene – år etter år.

I disse dager henter nordmenn fram festplaggene sine, og for mange betyr det å lufte bunaden som har hengt pent i skapet siden forrige 17. mai. Men det er ikke uten risiko – for mange ender nasjonaldagen med både flekker, rifter og ødelagt sølv.

– Bunaden er noe av det dyreste mange eier i klesskapet sitt. Likevel glemmer folk helt å være forsiktige når nasjonaldagen kommer, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen, fagsjef i Frende Forsikring.

Passer du godt nok på den flotte bunaden din på 17. mai? Heidi Tofterå Slettemoen / Frende Forsikring

Rekordmange bunader under nål og tråd

Hos Norskflid Husfliden i Bergen går symaskinene varme i ukene før 17. mai. Daglig leder Irene Tørhaug forteller at de aldri før har hatt så mange bestillinger på reparasjoner og omsøm.

– Vi anslår at det finnes rundt tre millioner bunader i norske hjem. Og mange trenger litt kjærlighet før de skal brukes, sier hun.

De vanligste bunadsskadene

  • Rifter i stakken
  • Perler som faller av bringeduken
  • Mistet veske eller bunadssølv
  • Flekkete skjorter og overdeler
  • Skader fra møll
  • Olje og skitt – ofte fra sykling

Noen skader er rimelige å fikse – andre kan koste deg dyrt.

– En ny bunadsskjorte kan koste opptil 15.000 kroner. Heldigvis er det sjelden det er så ille, men selv en liten rift kan bli dyr om den ikke fikses med en gang, sier Tørhaug.

«Rullegardinen går ned»

Klementsen i Frende Forsikring undres over hvor lite gjennomtenkt mange oppfører seg på nasjonaldagen.

– Mange har arvet bunaden eller spart lenge for å få råd. Og likevel går de ut i regnet uten regntrekk, spiser is midt i folkemengder, eller danser rundt med pølse og rødvin, sier hun.

Hun minner om at bunaden ikke alltid dekkes av forsikringen dersom uhellet er selvpåført – og at det er store forskjeller på innbo-, reise- og spesialforsikringer.

Slik unngår du dyre bunadstabber:

✅ Begrens alkoholinntaket – dagen er lang
✅ Hold is og pølser unna bunaden i folkemengder
✅ Unngå skarpe murkanter og sigaretter
✅ Bruk cape eller regntrekk hvis det regner

Trenger du bunadsforsikring?

En egen bunadsforsikring dekker både skader og tyveri – uansett hvor du er i verden. Men om det er nødvendig, kommer an på hvor god forsikring du har fra før.

– Det viktigste er å sjekke dekningen din før uhellet er ute, sier Klementsen.

Du liker nok disse