10 enkle grep for å kutte vannforbruket – spar både miljøet og lommeboka

av Elisabeth

Vann virker kanskje som en evig ressurs her i Norge, men faktum er at vi bruker langt mer enn nødvendig – både hjemme og på hytta. Å redusere vannforbruket er ikke bare bra for miljøet, det kan også gi lavere strømregning, særlig hvis du har vannbåren varme eller oppvarming av varmtvann i bereder.

Her er 10 smarte og enkle tiltak du kan begynne med i dag for å bruke mindre vann – uten å ofre komforten.

1. Kortere dusjer – store besparelser

En vanlig dusj bruker rundt 12 liter vann per minutt. Ved å kutte ned dusjtiden med bare 5 minutter per dag, sparer en familie hundrevis av liter vann hver uke.

💡 Tips: Sett på en favorittsang og dusj før den er ferdig – da har du et naturlig tidstak!

2. Installer sparedusj og perlator

En sparedusj reduserer vannforbruket med opptil 50 %, uten at det føles som en kald fjellbekk. Også kranene på kjøkken og bad kan utstyres med en perlator, som blander luft i vannstrømmen og gir samme effekt med mindre vann.

3. Slå av vannet når du pusser tennene

Mange lar vannet renne mens de pusser tennene. Det kan fort gå 10 liter vann rett i sluket – to ganger om dagen. Lukk krana, og bruk et glass hvis du trenger å skylle.

4. Kjør fullt oppvask- og vaskemaskin

Unngå å kjøre maskinene halvfulle. Moderne oppvaskmaskiner bruker mye mindre vann enn håndvask – forutsatt at de er fulle når du starter dem.

5. Sjekk for lekkasjer

Drypper kranen eller suser det fra toalettet? En dryppende kran kan sløse bort flere tusen liter vann i året. Sjekk jevnlig – og reparer småfeil før de blir dyre problemer.

6. Samle regnvann til vanning

I stedet for å bruke hageslangen, kan du samle regnvann i tønner og bruke det til å vanne blomster og grønnsaker. Planter foretrekker faktisk regnvann fremfor klorholdig springvann!

7. Bytt til vannbesparende toalett

Toalettet er en av de største vannslukerne i hjemmet. Har du en eldre modell, kan det bruke opptil 12 liter per spyling. Nyere toaletter har to-knapps system og bruker gjerne bare 3–6 liter.

8. Ikke bruk vann som feiekost

Skal du rengjøre uteplassen eller innkjørselen? Bruk kost i stedet for hageslange. Det går fort med flere hundre liter vann på én vask.

9. Ta kontroll over vannet på hytta

På hytter med begrenset tilgang på vann (eller vannmåler) er sparevaner ekstra viktige. Vurder å installere fotpumpe, sparedusj eller oppvaskbalje.

10. Sett deg mål – og følg med

Mange vannverk tilbyr oversikt over forbruk på nett. Sjekk hvor mye du bruker og sett deg mål for å redusere det. Å gjøre vannbesparing til en konkurranse i familien kan også motivere barna!

Oppsummert

Å spare vann handler ikke om å ofre komfort – det handler om å bruke ressursene smartere. Med små endringer i hverdagen kan du redusere forbruket kraftig, gjøre en innsats for miljøet og kanskje kutte noen kroner av neste regning også.

Du liker nok disse