fredag, november 14, 2025

Sandnøtter – den perfekte småkaken å bake med barna

av Elisabeth

Sandnøtter er en klassiker på kakefatet til jul – sprø utenpå, myke inni og med en mild vaniljesmak som smelter i munnen. Dette er også en av de mest takknemlige småkakene å lage sammen med barna. Deigen er enkel å forme, og det er noe magisk med å trille små kuler og se dem bli til gyldne små perler i ovnen.Med denne oppskriften får du ca. 90 kaker – perfekt for å fylle kakeboksen eller gi bort i gave. Denne oppskriften er inspirert etter matprat.

Fotograf: Mari Svenningsen v/ matprat

Klassiske sandnøtter

Print
Serveringer: Ca. 90 småkaker Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 55 Kalorier 3 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 250 g mykt smør

  • 150 g sukker

  • 1 egg

  • 500 g potetmel

  • Ca. 125 g hvetemel

  • 4 ts vaniljesukker

  • 1 ts bakepulver

SLIK GJØR DU

Fremgangsmåte

1. Lag grunndeigen:
Pisk smør og sukker hvitt og luftig – dette gir kakene en lett og sprø konsistens. Rør inn egget til du får en jevn masse.

2. Tilsett det tørre:
Sikt inn potetmel, hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Bland til du får en smidig, men litt fast deig. Hvis deigen virker tørr, kan du kna den sammen med hendene – det gjør den mer smidig.

3. La deigen hvile:
Dekk deigen med plastfolie og la den hvile på kjøkkenbenken i minst 1 time før utbaking. Da blir den lettere å forme.

4. Form kakene:
Del deigen opp i mindre emner, trill pølser og kutt små biter. Rull til små kuler og legg på bakepapirkledd stekebrett. Ikke legg dem for tett – de flyter litt ut.

5. Stek og avkjøl:
Stek midt i ovnen på 180 °C i ca. 10 minutter, eller til de er lett gyldne i kantene. La kakene avkjøles på rist – de blir fastere når de er kalde.


Tips og variasjoner

  • Pynt til barna: Press en liten sjokoladebit, et sukkerdryss eller et halvt cocktailbær ned i midten av hver kule før steking.

  • Smakstilsetning: Tilsett litt revet sitronskall i deigen for en frisk vri.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse