De finnes i stekepanner, klær, matemballasje – og til og med i drikkevannet vårt. De såkalte PFAS-stoffene, ofte omtalt som «evighetskjemikalier», har lenge bekymret forskere. Nå viser et nytt amerikansk studie at de kan påvirke genene våre på måter som kan kobles til alvorlige sykdommer.
Forskere ved University of Arizona har analysert blodprøver fra 300 amerikanske brannmenn, som til daglig utsettes for store mengder PFAS gjennom brannskum og utstyr behandlet mot varme og vann. Resultatet overrasket forskerne.
– Det tyder på at kjemikaliene påvirker både gener og biologiske prosesser, sier studiets hovedforfatter Melissa Furlong til The Guardian.
Koblet til flere kreftformer
Forskerne fant at eksponering kan knyttes til en rekke sykdommer: lever-, blære- og brystkreft, men også nevrologiske lidelser som Alzheimers og autoimmune sykdommer som astma og lupus.
Det understrekes likevel at PFAS ikke direkte forårsaker sykdommene, men kan påvirke utviklingen over tid – lenge før symptomer oppstår.
Finnes i mat, klær og vann
PFAS brukes for å gjøre produkter mer slitesterke mot fett, vann og varme. Men nettopp derfor havner de også i kroppen vår, gjennom maten vi spiser, vannet vi drikker og klærne vi går med. Danmark har allerede satt en grenseverdi for hvor mye PFAS som kan være i drikkevann – et tiltak norske myndigheter også vurderer.

For oss forbrukere betyr dette at vi bør være oppmerksomme. Velg produkter merket som PFAS-frie, og bytt ut gamle teflonpanner dersom belegget begynner å slites.