Lussekatter er en av de vakreste og mest tradisjonsrike bakstene vi har i adventstiden. Den varme gulfargen fra safran, den myke deigen og de klassiske S-formene gjør dem like populære hos barn som hos voksne. Denne oppskriften gir en luftig og smidig deig som er enkel å jobbe med, og resultatet blir nystekte lussekatter som dufter fantastisk av jul. Oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
-
ca. 15 dl hvetemel
-
2 dl sukker
-
ca. 1 ts salt
-
5 dl melk
-
2 egg
-
50 g gjær
-
0,25 g safran
-
200 g smør
-
2 ss rosiner til pynt
-
1 egg til pensling
SLIK GJØR DU
1. Bland det tørre
Ha hvetemel, sukker og salt i en bakebolle. Hold gjerne igjen ca. 1 dl mel som kan tilsettes senere hvis deigen virker for løs.
2. Lag melkeblandingen
Visp sammen melk og egg. Bruk romtempererte ingredienser, eller varm blandingen forsiktig til 25–30 °C. Smuldre gjæren i og rør til den løser seg opp. (Tørrgjær kan blandes direkte i melet.)
3. Tilsett safran
Ha safranen i melkeblandingen og rør godt slik at væsken blir jevnt gyllen.
4. Elt deigen
Hell melkeblandingen i bollen med melblandingen. Elt på lav hastighet i 5–10 minutter til deigen samler seg og begynner å slippe kantene. Juster med mel ved behov.
5. Elt inn smøret
Tilsett romtemperert smør i terninger. Elt videre i ca. 10 minutter, til deigen blir glatt, myk og elastisk.
6. Første heving
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1–1,5 time.
7. Form lussekatter
Ha deigen over på lett melet bord. Trill lange, tynne pølser og form klassiske S-figurer. Legg baksten på bakepapirkledd stekebrett.
8. Etterhev og pynt
Pynt hver lussekatt med rosiner. La dem etterheve under klede i 15–20 minutter. Pensle med sammenvispet egg.
9. Stek
Stek midt i ovnen ved 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.