tirsdag, august 12, 2025

Luftige hvitløksrundstykker med ost – helt uten elting

av Eivind Ertesvåg

Har du lyst på noe nybakt, mykt og smaksrikt – uten å bruke kjøkkenmaskin eller knaing? Disse hvitløksrundstykkene med ost er superenkle å lage, og det beste av alt? De lages uten elting, men blir likevel luftige og deilige.

Med gyllen ost på toppen og duften av hvitløk i hele huset, er dette det perfekte tilbehøret til supper, pastaretter eller som en koselig lunsj med smør og pålegg.

hvitløkrundtstykker

Luftige hvitløksrundstykker med ost uten elting

Print
Serveringer: 8 Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 210 Kalorier 8 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 350 g hvetemel

  • 1 ts salt

  • 1 ts sukker

  • 1 ts tørrgjær

  • 2 fedd hvitløk, presset

  • 200 ml varm melk

  • 2 ss olje (nøytral type som raps eller solsikke)

  • 25 g smeltet smør

  • 100 g revet ost (f.eks. Gouda, Edamer, Cheddar – bruk din favoritt!)

Valgfritt etter steking:

  • 1 ss smeltet smør

  • 1 ekstra fedd hvitløk, finhakket

  • Frisk persille, hakket

SLIK GJØR DU

  • Bland deigen: Ha mel, salt, sukker, tørrgjær, hvitløk, varm melk, olje og smeltet smør i en stor bolle. Rør alt sammen med sleiv eller slikkepott – deigen skal være klissete, og det er helt riktig. Ikke tilsett mer mel!

  • Heving: Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve et lunt sted i ca. 60 minutter til den har doblet seg i størrelse.

  • Form rundstykker: Bruk en skje (eller fuktede hender) til å dele deigen i ca. 8 emner. Form til runde boller og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Trykk dem litt flate.

  • Topp med ost: Dryss revet ost på toppen av hvert rundstykke.

  • Stek: Stek midt i ovnen på 180 °C (over- og undervarme) i 20–25 minutter til de er gjennomstekte og gylne.

  • Pensle etter steking (valgfritt): Bland smeltet smør, hvitløk og hakket persille, og pensle rundstykkene mens de fortsatt er varme for ekstra smak og glans.

Tips og variasjoner

  • Prøv urter i deigen: Litt tørket oregano, basilikum eller rosmarin gir en herlig smak.

  • Lag som små pizzabrød: Press deigen flate og legg på pizzatopping før steking!

  • Vil du lage dem veganske? Bruk plantebasert melk og ost – og bytt smøret med vegansk margarin.


Oppbevaring

  • Rester: Oppbevar i tett pose eller boks i romtemperatur i opptil 2 dager.

  • Frysing: Rundstykkene kan fryses. Tin og varm dem i ovn på 160 °C i 5–10 minutter.

  • Frisk opp smak: Pensle gjerne med hvitløkssmør på nytt etter oppvarming.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse