Det er få ting som slår duften av nybakt eplekake i huset. Denne klassikeren er perfekt til dugnad, barnebursdag eller en rolig søndag med familien. Oppskriften gir en stor langpanne, nok kake til alle. Denne oppskriften er inspirert etter matprat.


INGREDIENSER
Til kaken:
-
ca. 800 g epler
-
saften av 1 sitron
-
500 g romtemperert smør
-
450 g sukker
-
8 egg
-
500 g hvetemel
-
3 ts vaniljesukker
-
3 ts bakepulver
-
2 ss smør til smøring av langpannen
Topping:
-
1 ss sukker
-
½ ss malt kanel
-
50 g grovhakkede mandler eller hasselnøtter
SLIK GJØR DU
-
Forbered eplene: Skrell eplene, fjern kjernehuset, og skjær dem i tynne båter. Legg dem i en bolle med kaldt vann og sitronsaft for å hindre at de blir brune.
-
Lag røren: Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg, og visp godt mellom hvert.
-
Bland det tørre: Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Rør dette inn i smørkremen til du får en jevn og tykk røre.
-
Forbered formen: Smør en liten langpanne (ca. 25 x 40 cm) og fordel røren jevnt utover.
-
Legg på eplene: Tørk epleskivene og trykk dem godt ned i røren i tett mønster.
-
Strø over topping: Bland sukker, kanel og hakkede nøtter og dryss det over kaken.
-
Stek kaken: Stekes nederst i ovnen ved 190 °C i 40–45 minutter. Bruk en trepinne eller kniv for å sjekke om den er gjennomstekt. Flytt evt. kaken høyere opp mot slutten for mer farge, men pass på så den ikke brenner seg.
Tips
-
Ekstra saftighet: Bland inn 1–2 ss crème fraîche eller rømme i røren.
-
Eplesmak med dybde: Strø over litt eplejuice eller calvados på eplene før steking.
-
Bytt nøtter: Prøv valnøtter eller pekannøtter for variasjon.
-
For en sprøere skorpe: Dryss et tynt lag perlesukker over før steking.