Dette bør du aldri putte i airfryeren – her er fem vanlige tabber mange gjør

av Eivind Ertesvåg

Airfryeren har blitt fast inventar på kjøkkenet for mange, og med god grunn: Den er effektiv, sunnere enn frityr og gir sprø resultater. Men ikke alt egner seg like godt. Faktisk kan noen matvarer ødelegge maskinen – eller til og med være brannfarlige.

Her er fem ting du bør styre unna:

1. Ost og ostefylte retter

Smeltet ost kan dryppe ned og svi seg på varmeelementet. Dette fører til røyk, lukt – og et krevende rengjøringsarbeid.

Tips: Bruk bakeformer eller silikonformer hvis du vil tilberede noe med ost.

2. Tørr ris eller pasta

Disse trenger kokende vann for å bli møre. I en airfryer vil de forbli harde eller bli svidd. Forhåndskokt ris kan derimot varmes opp fint.

3. Våtrøre

Flytende frityrrører egner seg dårlig i airfryer. De vil ikke stivne før de renner av, og det skaper søl og fare for overoppheting.

4. Popcorn

Selv om det kan virke fristende, er temperaturen ofte for lav til jevn popping. Du risikerer å brenne maisen og skade varmeelementet.

5. Lette grønnsaker

Bladgrønnsaker som spinat og ruccola blir lett tatt av luftstrømmen og blåser rundt inne i maskinen. Dette kan blokkere varmen og gi dårlig resultat.

Ekstra tips:
Bruk gjerne en rist, silikonmatte eller former for å holde maten på plass og beskytte airfryeren.

Du liker nok disse