fredag, oktober 31, 2025

Hjemmelagde fløtekarameller – myke, seige og helt uimotståelige

av Elisabeth

Det er noe helt spesielt med duften av fløtekarameller som småputrer i gryta. Den varme karamell-lukten fyller kjøkkenet og vekker minner fra barndommen – enten det er jul, bursdag eller bare en regntung høstdag. Hjemmelagde karameller er enkle å lage, og smaker hundre ganger bedre enn de du kjøper i butikken.

Pakk dem inn i cellofan og gi dem bort som en spiselig gave, eller oppbevar dem i en boks i kjøleskapet – men pass på: De forsvinner fort! Denne oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Matprat v/ Mari Svenningsen

Fløtekarameller

Print
Serveringer: Ca. 40 stk Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 90 Kalorier 6 g Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 3 dl kremfløte

  • 2 dl sukker

  • 1 dl lys sirup

  • 100 g smør (i terninger)

SLIK GJØR DU

1. Kok opp karamellblandingen:
Ha fløte, sukker og sirup i en tykkbunnet kjele. Rør sammen og kok opp på middels varme. La det småkoke mens du rører av og til. Dette tar rundt 30 minutter – blandingen vil gradvis tykne og få en dypere farge.

2. Sjekk temperaturen:
Bruk sukkertermometer og la blandingen koke til 121 °C (soft ball stage). Har du ikke termometer, kan du bruke dråpetesten: Drypp litt karamell i et glass med kaldt vann. Hvis du kan forme den til en myk kule med fingrene, er den klar.

3. Tilsett smør:
Når karamellen er klar, rør inn smøret i terninger. Bland godt til alt smøret er smeltet og røren er jevn og blank.

4. Hell i form:
Kle en liten langpanne (ca. 20 x 20 cm) med bakepapir. Hell karamellmassen forsiktig over i formen. La stå på benken i 10–15 minutter før du setter den i kjøleskap i minst 1–2 timer, gjerne over natten.

5. Skjær i biter:
Når karamellen er fast, vipp den ut av formen og skjær i passende biter med en skarp kniv. Hvis karamellen er litt hard, la den stå i romtemperatur i noen minutter før du skjærer.

6. Oppbevaring:
Pakk hver bit i bakepapir eller cellofan og oppbevar i en tett boks i kjøleskap. Karamellene holder seg gode i flere uker – om de ikke blir spist opp lenge før det!


Tips og smakstilsetninger

  • Flaksalt: Dryss over før karamellen stivner for en moderne, salt karamellvariant.

  • Frysetørkede bær: Knust bringebær på toppen gir en nydelig kontrast.

  • Lakrisvri: Rør inn litt knust tyrkisk pepper for voksne smaksløker.

  • Kaffekarameller: Tilsett 1 ss sterk espresso i kjelen sammen med fløten.


Spiselige gaver med hjertet i sentrum

Fløtekarameller er perfekte som vertinnegave, julegodt eller bare som en liten overraskelse til noen du er glad i. Putt dem i en liten gavepose eller glass med bånd rundt – og du har en personlig gave alle blir glad for.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse