16 smarte triks for å holde frukten og grønnsakene ferske lengre

av Eivind Ertesvåg

Slik holder du frukt og grønt friskt mye lenger: 16 smarte tips.

Vi har alle vært der – du kjøper frukt og grønnsaker som ser flotte ut i butikken, men etter noen dager er de blitt slappe, brune eller mugne. Med noen enkle grep kan du forlenge holdbarheten på matvarene dine og dermed redusere matsvinn. Her får du 16 praktiske tips som vil hjelpe deg med å holde frukt og grønt ferskt lenger – rett fra ekspertene!

Start med å kjøpe kun det du trenger

Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, mener det beste utgangspunktet for å unngå at maten går til spille, er å begrense innkjøpene. Ved å kjøpe det som er i sesong, og planlegge innkjøpene dine for en uke av gangen, kan du lettere bruke opp det du har kjøpt før det blir dårlig.

Byermoen anbefaler også å rydde i kjøleskapet en gang i uken og lage mat av det som begynner å bli slapt. «Grønnsaksuppe, omelett eller en pai er perfekte måter å bruke opp restene på,» sier hun til BT.

Hold salaten sprø med papir

Salat er en utfordring når det kommer til holdbarhet. Det som starter som sprø blader, blir raskt slapt og lite fristende. Etter vask er det viktig å fjerne overflødig vann – bruk gjerne en salatslynge eller rist godt av bladene. For å holde salaten frisk lenger, kan du legge et fuktig papir i posen med salaten. Dette vil forhindre uttørking og holde bladene friske lenger.

Avokado med stein holder seg bedre

Alle som har delt en avokado, vet hvor raskt den kan bli brun. Hvis du bare bruker halve avokadoen, bør du la steinen sitte igjen i den delen du ikke bruker. Steinen hjelper til med å holde avokadoen fersk lenger. Du kan også presse litt sitronsaft over snittflaten for ekstra beskyttelse.

Bruk epler for å holde potetene friske

Epler frigjør en gass som heter etylen, og denne gassen kan faktisk hjelpe potetene dine til å holde seg ferske lenger. Legg et eple i potetsekken, og du vil forlenge potetenes holdbarhet. Husk at poteter bør oppbevares kjølig og mørkt for best resultat, ideelt sett mellom 4 og 8 grader.

Hold epler og tomater adskilt fra andre matvarer

Selv om epler kan være nyttige for å holde poteter friske, bør de ikke oppbevares sammen med andre frukter og grønnsaker. Etylen-gassen kan få andre matvarer til å modne raskere, noe som gjør at de forringes tidligere enn de ellers ville gjort. Tomater har samme effekt, så sørg for at de oppbevares separat.

Bananer holder seg best samlet

Bananer har også etylen, og for å forlenge holdbarheten kan du la dem være i en klase. Dersom du skiller bananene, vil de modnes raskere og bli brune. For å hindre at dette skjer for fort, kan du vikle plast rundt stilkene på bananene. Dette begrenser mengden etylen som frigis og kan bidra til å holde bananene gule lenger.

Sopp trives best i papirposer

Sopp er kjent for å bli slimete når de oppbevares i plast. For å unngå dette bør du oppbevare sopp i papirposer, noe som gjør at fuktighet trekkes bort og forhindrer slimdannelse. Hvis soppen har blitt litt tørr, kan du gi den nytt liv ved å skylle den raskt i vann før bruk.

Frys bærene dine for lengre holdbarhet

Bær har kort holdbarhet, men du kan forlenge denne ved å skylle bærene i en blanding av en del eddik og tre deler vann før du legger dem i kjøleskapet. Dette vil drepe bakterier og forsinke muggdannelse. Har du bær som nærmer seg slutten av sin levetid, kan du fryse dem og bruke dem senere i smoothies eller bakst.

Tomater bør aldri i kjøleskapet

Tomater mister smak og aroma når de oppbevares i kjøleskap. Temperaturen der gjør at de blir bløte raskere. Oppbevar derfor tomatene i romtemperatur for å bevare smaken.

Frukt og grønt i fryseren

Hvis du ser at frukten eller grønnsakene dine begynner å bli overmodne, er fryseren din beste venn. Bananer, bær og ananas kan skjæres i biter og legges i fryseren til senere bruk, for eksempel i smoothies eller desserter.

Stangselleri trives i sølvpapir

Selleri kan holde seg frisk og sprø mye lenger hvis du pakker den inn i sølvpapir. Dette beskytter grønnsaken mot uttørking og bevarer dens sprøhet.

Gi rotgrønnsaker nytt liv med isvann

Dersom rotgrønnsakene dine begynner å bli slappe, kan du legge dem i isvann i noen minutter. Dette vil gi dem nytt liv, og du kan bruke dem i gryteretter, supper eller ovnsbakte retter.

Moden og umoden frukt bør skilles

For å hindre at frukt modner for raskt, bør modne og umodne frukter oppbevares separat. Frukt som epler og pærer kan ligge i romtemperatur frem til de er spiseklare, og deretter kan de legges i kjøleskapet for lengre holdbarhet.

Oppbevar bringebærene i fryseren

Bringebær har svært kort holdbarhet og blir fort bløte. For å bevare dem over lengre tid er det beste rådet å fryse dem.

Med disse enkle, men effektive tipsene kan du unngå matsvinn og holde maten din fersk mye lenger. Fra å bruke epler for å bevare poteter, til å fryse frukt og bær – små justeringer kan gjøre en stor forskjell for både lommeboken og miljøet.

Du liker nok disse