NAF minner om at du som bilist har plikt til å hjelpe – og at kunnskap om hva du skal gjøre i en ulykkessituasjon kan være avgjørende.

Sommer og ferietid betyr flere biler på veiene – og dessverre også økt risiko for trafikkulykker. Skulle du være den første som kommer til et ulykkessted, er det viktig å vite hva du skal gjøre.
– Rask og riktig hjelp fra forbipasserende kan bety forskjellen på liv og død, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.
Her er rådene alle burde kjenne til:
1. Stopp bilen og sikre stedet
Stans bilen et stykke unna ulykken, slik at utrykningskjøretøy kommer frem. Sett på nødblink og ta på refleksvest før du går ut. Bilen din fungerer nå som varsling for andre trafikanter.
2. Sikre området og varsle
Har ingen tatt ansvar ennå? Sett ut varseltrekant og forsøk å få andre til å stoppe trafikken. Bruk gjerne 113-appen eller ring 113 direkte. Husk å:
- Gi nøyaktig posisjon
- Oppgi navnet ditt
- Beskrive hva du ser
- Bruk høyttaler på telefonen så du kan hjelpe samtidig
Har bilen din SOS-knapp, kan den også varsle automatisk og koble deg til nødetatene – uten behov for mobil.
3. Gi livreddende førstehjelp
Husk ABC:
- A – Airways: Sørg for frie luftveier ved å bøye hodet lett bakover.
- B – Breathing: Hvis personen puster, legg i stabilt sideleie.
- C – Circulation: Hvis personen ikke puster, start hjerte- og lungeredning (30 brystkompresjoner + 2 innblåsinger). Fortsett til hjelpen er på plass.
På varme sommerdager starter kroppen raskt å kjøles ned. Bruk tepper, klær eller jakker for å holde pasienten varm.
4. Ikke vær redd for å gjøre noe
Det viktigste er at du handler. Nødetatene vil veilede deg steg for steg om du ringer. Følg deres instrukser og gjør så godt du kan. Det er bedre å prøve enn å gjøre ingenting.