Jon Almaas er mest kjent fra TV-skjermen, men i TV 2-serien «Jon blir bonde» tok han et steg langt ut av komfortsonen. Målet? Å drive en gård – på ordentlig. Resultatet? En økonomisk smell på hele 169.500 kroner.
I serien følger vi Almaas gjennom et helt år med gårdsdrift. Han må lære seg å bruke landbruksmaskiner, gjødsle jorda, kjøpe såkorn og stå opp i otta – alt som hører gårdslivet til. På slutten av sesongen gjør han opp status, og det er ingen tvil: Gårdsdrift er tøffere enn det ser ut.
Slik ser regnestykket ut:
Utgifter:
- Såkorn: 85.000 kr
- Gjødsel: 105.000 kr
- Maskiner: 168.000 kr
- Diesel: 20.000 kr
- Leiekjøring: 81.500 kr
- Jordprøver: 40.000 kr
- Kalking: 55.000 kr
Totalt: 554.500 kr

Inntekter:
- Korn: 179.000 kr
- Tilskudd: 206.000 kr
Totalt: 385.000 kr
➡️ Underskudd: 169.500 kr

Maskiner og leiekjøring var de største utgiftspostene. For Almaas – som kom inn som fersk hobbybonde – måtte det til med dyre investeringer for å komme i gang. Selv med statlig støtte og en fin avling, var det ikke nok til å gå i pluss.

Selv om programmet er både underholdende og lettbeint, gir det også et realistisk bilde av hvor krevende det er å drive en gård. For mange seere ble det en øyeåpner: Selv med hardt arbeid, kan det være vanskelig å få endene til å møtes.
Mange kjenner seg igjen
På sosiale medier får Jon ros for å vise hvor tøft det faktisk er å være bonde i Norge. Flere kommenterer at underskuddet hans ikke er unikt, og at dette speiler virkeligheten for mange små og mellomstore gårdsbruk.
Hva kan man lære hjemme?
Selv om de færreste av oss skal kjøpe traktor eller leie inn leiekjøring, er det mye å lære fra Almaas’ bondeeventyr:
- Lag budsjett før du går i gang med store prosjekter, enten det er kjøkkenhage, oppussing eller drivhus.
- Start i det små og lær deg teknikker før du investerer mye.
- Tenk bærekraft og gjenbruk – det kan spare deg for tusenlapper.
📺 Se hele regnestykket i «Jon blir bonde» på TV 2 og TV 2 Play
Og husk: Det viktigste er ikke alltid å gå i pluss. Noen prosjekter handler om å lære, vokse – og kanskje til og med le litt av seg selv. Akkurat slik Jon Almaas gjør.