onsdag, juli 2, 2025

Mange havner i leiebil-fella på ferie – dette må du passe deg for

av Elisabeth

Friheten ved leiebil i utlandet kan koste deg dyrt. Nå advarer ekspertene nordmenn mot de vanligste tabbene.

Hver sommer velger tusenvis av nordmenn å leie bil på ferie. Det gir frihet, fleksibilitet og mulighet til å oppdage nye steder. Men for mange ender det med frustrasjon, unødvendige kostnader – og i verste fall store økonomiske tap.

Ifølge en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring, har 7 prosent opplevd problemer med leiebil på ferie. Blant unge mellom 18 og 29 år er tallet hele 11 prosent.

Leiebil på ferie gir en egen frihet, men mange går i fella og betaler for mer enn de trenger. Unsplash

– Mange havner i trøbbel rett og slett fordi de blir lurt over skranken, sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef på motor i Frende.

Presses til å kjøpe unødvendige forsikringer

Å stå i en varm utleieluke med kø bak seg og kontrakt foran seg på et fremmedspråk kan gjøre de fleste stresset. Da er det lett å si ja til alt – også dyre ekstradekninger du egentlig ikke trenger.

– Det er forståelig at folk blir usikre og sier ja for sikkerhets skyld. Men ofte er det penger rett ut av vinduet, sier Gaulen.

Han forklarer at det viktigste er å ha ansvarsforsikring og kaskodekning via utleiefirmaet – det dekker brann, tyveri og kollisjon. Mange forsøker også å selge deg en «egenandelsforsikring», men det har du allerede gjennom en god reiseforsikring hjemmefra.

– Ikke la deg skremme av fine ord og høye summer. Vær kritisk og ta deg tid til å vurdere hva du faktisk trenger, sier Gaulen.

Ta bilder og dokumenter alt

En klassisk felle mange havner i, er manglende dokumentasjon på bilens tilstand før kjøring.

– Ta deg tid til en grundig sjekk av bilen. Gå rundt den, noter ned riper og bulker på kontrakten, og ta bilder – helst sammen med en representant fra utleier, anbefaler Gaulen.

– Det er dessverre ikke uvanlig at useriøse selskaper prøver å kreve deg for gamle skader når du leverer bilen.

Tank, kilometer og kredittkort

En annen vanlig tabbe er å takke ja til å betale drivstoff på forhånd. Ifølge Gaulen lønner det seg nesten alltid å fylle tanken selv.

– Men vær obs på hvilken type drivstoff bilen bruker! Diesel på bensintank kan koste deg dyrt.

Han oppfordrer også alle til å sjekke kilometerstanden ved henting, og hva totalprisen faktisk blir – ikke bare døgnleien. Noen selskaper opererer med høye kilometerpriser som kan overraske negativt.

– Sørg også for å ha dokumentasjon på hvor mye som kan trekkes fra kredittkortet ditt. Da unngår du overraskelser når du er vel hjemme igjen.

Husk dette før du kjører

  • Les nøye gjennom forsikringsvilkårene
  • Dokumenter bilens tilstand med bilder og notater
  • Fyll tanken selv – og med riktig drivstoff
  • Sjekk kilometerstand og kontraktens detaljer
  • Finn ut hvem du skal kontakte ved skade eller motorstopp
  • Aldri drikk og kjør – forsikringen gjelder ikke med promille

– Det er fort gjort å gjøre en feil når du bare vil komme deg av gårde på ferie, men det kan koste deg dyrt. Bruk to ekstra minutter og unngå problemer, sier Gaulen.

Du liker nok disse