NAF advarer: – Bra å ta bilen fra råkjørerne, men ikke straff uskyldige foreldre!

av Elisabeth

Nye regler skal gjøre det lettere å beslaglegge biler ved råkjøring og forby mobilbruk i bil. Men NAF mener myndighetene går for langt.

Regjeringen vil stramme inn regelverket for råkjøring og mobilbruk i bil. Nå foreslås det blant annet at bilen automatisk skal kunne inndras ved alvorlige fartsovertredelser – også hvis det er første gang det skjer. Men ikke alle tiltakene faller i god jord hos NAF.

– Flere av forslagene rammer for bredt og er ulogiske, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Råkjørere må tas

NAF støtter at biler skal kunne inndras ved de mest ekstreme overtredelsene, som ved organiserte råkjøringssamlinger eller når farten bikker 200 km/t.

– Vi er helt med på å ta bilen fra de verste råkjørerne, sier Handagard.

Men forslaget går lenger: Også ved én enkelt fartsovertredelse – for eksempel det å kjøre i 100 km/t i en 50-sone – kan det bli aktuelt å ta bilen. Det mener NAF er for strengt.

– Vi må ha reaksjoner som står i forhold til lovbruddet. Det finnes allerede strenge alternativer som bot, førerkortbeslag eller fengsel, sier Handagard.

– Ikke ta bilen fra mor og far

Et annet punkt NAF reagerer sterkt på, er at bilen også skal kunne inndras selv om eieren ikke kjørte og ikke visste hva bilen skulle brukes til.

– Det er dypt problematisk. Tenk deg en godtroende mor eller far som låner bort bilen – og så mister den, sier Handagard.

Hun mener det må være krav om at eieren har medvirket eller vært grovt uaktsom før bilen kan beslaglegges.

Mobil i bil: Et ulogisk forbud?

Regjeringen vil også gjøre det ulovlig å berøre mobiltelefonen i bilen dersom den ikke står fastmontert i en holder. NAF mener dette er unødvendig strengt.

– Forbudet er urimelig sett opp mot den faktiske trafikksikkerhetsrisikoen, sier Handagard.

I tillegg foreslås det at samme regler skal gjelde for bilens egne skjermer som for mobil i holder: Du skal kunne se på navigasjonen, men ikke betjene den – ikke engang for å finne en ladestasjon eller godta en ny rute.

– Det er ulogisk at enkle trykk på bilens skjerm skal være forbudt, mens du kan gjøre det samme på mobilen, avslutter hun.

Du liker nok disse