Da SV-politiker og Grefsen-beboer Hanne Lyssand skulle kjøpe avokado på Kiwi på Ullevål sykehus, ble hun mildt sagt sjokkert.
Frukten hun hadde gledet seg til, var full av fingermerker.
– Avokado er som epler, de tåler ikke slag. Jeg prøvde å bruke øynene og ta den beste avokadoen jeg fant, sier Lyssand til Nab.
Hun forteller at hun nesten har sluttet å kjøpe avokado fordi så mange klemmer på dem i butikken – noe som ofte gjør frukten brun og uspiselig.
Avokadoen ødelegges før den rekker å modnes
Lyssand forklarer at skadene ofte ikke synes før man skjærer i frukten.
– Da dukker de karakteristiske fingermerkene opp. Det er en dårlig spiral, siden mange klemmer, så føler andre at de må klemme for å sjekke om den allerede er klemt på, sier hun.
Hun mener løsningen er enkel:
– Det er egentlig bare å se på fargen, så vet du om den er moden. Grønn er umoden, brun moden.
Blir avokadoen klemt mens den fortsatt er grønn, mener hun den er ødelagt:
– Da er det egentlig bare å kaste den.

– Et lite problem med store ringvirkninger
Selv om dette kan virke som et bagatellmessig irritasjonsmoment, peker Lyssand på at konsekvensene faktisk er større enn mange tror.
– Matsvinn er et stort globalt problem, så selv om dette er et lite problem, så er det jo litt sykt at vi importerer avokado helt fra Chile for så å klemme de i stykker her, sier hun.
Hun håper flere kan tenke seg om neste gang de står ved fruktdisken.
Kiwi beklager: – En vanskelig vare
Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, sier de tar saken på alvor.
– Det er synd at kunden kjøpte en dårlig avokado hos oss. Frukt og grønt er vår viktigste varegruppe, og denne avdelingen sjekkes flere ganger daglig, sier hun.
Arvin påpeker at avokado rett og slett er en krevende vare å selge:
– Skallet og konsistensen kan se riktig ut, selv om innsiden kan være dårlig.
Hun minner om at kunder alltid får byttet eller pengene tilbake hvis kvaliteten ikke holder mål.
Husligs tips til deg som kjøper avokado
Vil du unngå klemt og brun frukt?
La heller avokadoen modne hjemme. Oppbevar den i romtemperatur, gjerne sammen med en banan for å fremskynde prosessen.
Når skallet blir mørkere og gir lett etter for et mykt trykk – uten at du presser for hardt – er den klar.