tirsdag, juni 18, 2024

Når er det egentlig på tide å skifte ut vinduene?

Populært

Å skifte ut vinduer i en bolig utgjør en betydelig investering, derfor er det også mange boligeiere som lurer på når det egentlig er på tide å skifte ut vinduene? Det er fornuftig å være i forkant med denne type vedlikehold, men samtidig er det selvfølgelig ikke anbefalt å bytte ut vinduer som har mange gode år igjen. Det er heldigvis noen tegn som selv amatører kan følge med på når det gjelder vinduer.

Punkterte ruter og andre synlige skader

Hvis du oppdager punkterte ruter, råte eller andre åpenbare skader på vinduene dine, er det definitivt på tide å vurdere utskiftning. Det er mulig å bestille vinduer på nett, så selve bestillingsjobben er fort gjort. Det kan haste når det allerede har oppstått synlige skader:

  • Punkterte ruter oppdager man ofte når det dannes kondens mellom glassene. Det betyr at vinduet ikke er tett, noe som reduserer isolasjonsevnen kraftig. Dessuten fører et punktert glass til at det trenger inn fuktighet mellom glassene, noe som på sikt ofte fører til råte og andre skader.
  • Råte i karm er et tegn på at vinduet er skadet av vær, vind eller innemiljø. Det kan skyldes manglende vedlikehold, men over tid vil de aller fleste vinduer få skader som følge av det røffe norske klimaet. Legg merke til at det også kan oppstå råte på innsiden av et vindu, som følge av kondens og ugunstig inneklima.

Teknisk levetid og alder sett opp mot isolasjonsevne

Vanlige vinduer anslås å ha en teknisk levetid på 20-30 år. Dette estimatet er selvfølgelig bare et svært omtrentlig utgangspunkt, og mange faktorer påvirker hvor lang levetid et vindu vil ha i den virkelige verden. Likevel kan det være lurt å ha den tekniske levetiden i bakhode, og følge ekstra godt med på vinduene når de begynner å nærme seg den siste delen av den forventede levetiden. Forebyggende vedlikehold, som overflatebehandling av karmer, kan påvirke levetiden.

Moderne vinduer har betydelig bedre isolasjonsevne sammenlignet med eldre vinduer. I og med at en god del av varmetapet fra en bolig skjer ved vinduene, kan utskiftning av vinduer føre til en relativt betydelig besparelse. Ved et bytte av vinduer er det også naturlig å isolere bedre rundt vinduet, noe som kan føre til enda lavere varmetap. Selv om det kan koste en god del penger å bytte vinduer, er det viktig å huske på at bedre isolasjonsevne vil føre til hyggelige besparelser over tid.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel