En pakke gul løk merket med «Pakke Norge» fikk stjernekokken til å se rødt – den var nemlig importert fra Australia. Nå spør han: Hvor er matberedskapen vår?
Kunder hos Rema 1000 trodde de kjøpte norsk løk – men på etiketten står det tydelig: Opprinnelse Australia. For mange er det kanskje en bagatell, men for stjernekokk Eyvind Hellstrøm er saken både prinsipiell og alvorlig.
– Folk flest gir jo faen bare det er billig, sier Hellstrøm til DinSide. Han mener saken handler om mer enn én pakke løk – det handler om ærlighet, bærekraft og norsk beredskap.
Norsk på utsiden – australsk på innsiden
Det var da bonussønnen hans skulle kjøpe løk at feilen ble oppdaget. På prislappen sto det «Pakke Norge», men selve nettposen avslørte noe helt annet – importert fra Australia.
– Løken var sliten, innpakningen var trist. Det hele føltes ganske feil, sier Hellstrøm.
Han delte oppdagelsen med siviløkonom og matinfluenser Anders Nordstad, som tok det videre på Instagram. Innlegget har fått stor oppmerksomhet.
– Hvem bryr seg om hvor løken kommer fra?
Hellstrøm tror mange forbrukere ikke tenker så mye over hvor maten egentlig kommer fra.
– Det er ikke bare Rema 1000, det gjelder hele dagligvaremarkedet. Vi handler i et system hvor kunden er David mot Goliat. Så lenge maten er billig, er det få som spør hvor den kommer fra, sier han.
Men det gjør en forskjell. Kortreist mat er bedre for miljøet, gir bedre beredskap, og støtter norske bønder, ifølge kokken.
– Med respekt for produsenter i Australia, Peru og Kina – gi meg kortreist mat før russerne står på døra og vil annektere landet vårt, sier han.
Rema 1000 beklager feilen
Kommunikasjonen fra Rema 1000 har vært tydelig: Ifølge innkjøpsdirektør Line Aarnes var det en feil i merking, som nå er rettet opp.
– Det kan skje at nye partier overlapper før etikettene er oppdatert, men korrekt opprinnelsesland står alltid på emballasjen, sier hun til DinSide.
Butikken det gjaldt er nå kontaktet og feilen rettet.
Hellstrøm avslutter med en klar beskjed: – Mat er mer enn bare kalorier og pris. Det er kultur, bærekraft, helse og verdier. Og akkurat nå er det høysesong for norsk løk, blomkål, purreløk og squash – vi har faktisk nok fotosyntese i landet til å klare oss ganske bra selv.