onsdag, november 26, 2025

Du velger feil klementiner – Coop avslører hvilke du egentlig bør ta

av Eivind Ertesvåg

Når julelysene tennes og butikkene fylles av folk, er det én lukt som setter seg rett i førjulsstemningen: klementiner. Den søte duften er for mange like viktig som marsipan, mandariner og pepperkaker – og i år gjør Coop seg klare for tidenes fruktfest. Hele 2 500 tonn klementiner skal ut til norske forbrukere før jul.

I fruktavdelingene rundt om i landet ligger fjell av små sitrusfrukter allerede klare. Mengdene er nesten vanskelige å ta inn over seg: 2 500 tonn tilsvarer rundt 62 000 stappfulle trillebårer. Bare den siste uka før jul går det med 835 tonn – nok til å fylle omtrent 40 lastebiler. Klementinen har med andre ord fått en helt egen posisjon i den norske julefeiringen.

Hanne Brennhovd, direktør for frukt og grønt i Coop, er ikke i tvil om hvorfor vi får et akutt behov for klementiner i desember.

– Klementiner er selve smaken av jul for mange nordmenn.

Salget starter jevnt allerede i oktober, men i uke 48 og 49 kjenner Coop virkelig trykket. Da legger butikkene inn et ekstra gir for å møte etterspørselen. Som Brennhovd sier:

– Da er butikkene rigget med store eksponeringer, slik at kundene, som også eier oss, kan fylle handlekurvene sine.

Norge har også blitt et helårs-klementinland. Mange har gjort frukten til fast følgesvenn i matpakken, i vesken og på kjøkkenbenken. Coop selger over 7 300 tonn i løpet av året – og veksten skjer altså ikke bare i desember.

Foto: Coop

Ifølge Brennhovd er det flere grunner til at klementinene har blitt hverdagsfrukt:

– Klementiner er enkle å skrelle, gode på smak og passer perfekt som et lite mellommåltid. I tillegg er de proppfulle av C-vitaminer.

Forbrukere som vil sikre seg de aller beste klementinene i fruktavdelingen, bør heller ikke alltid gå etter de mest fargesterke. De knalloransje fruktene er populære, men det er faktisk de med et lite grønnskjær som er ferskest. Grønnskjæret handler om temperaturforskjeller, ikke modenhet – og frukten holder seg ofte lengre.

Brennhovd sier det slik:

– Et lite grønnskjær på klementinen er faktisk et tegn på friskhet, ikke umodenhet.

Hun anbefaler å velge frukt som er faste, dufter friskt og gjerne har litt grønnfarge i skallet.

Selv om vi spiser klementiner hele året, er det likevel desember som troner øverst. De store volumene, den karakteristiske duften og tradisjonene gjør at klementinen forblir en av julens mest folkekjære smaker. Med årets enorme import er én ting sikkert: Det blir ikke jul uten.

Du liker nok disse