mandag, juli 21, 2025

Derfor bør du legge en mynt i fryseren før du reiser bort

av Eivind Ertesvåg

Et enkelt knep med et glass vann og en mynt kan redde deg fra å bli matforgiftet etter ferien. Dette trikset burde alle husstander vite om.

Når du forlater hjemmet i flere dager – enten det er ferie, hyttetur eller besøk hos svigermor – kan strømbrudd være et problem du ikke engang merker. Har fryseren din vært avslått i noen timer uten at du vet det, kan maten ha tint og blitt farlig å spise. Men med det virale mynt i fryseren-trikset, får du svaret med én gang.

Trikset har sirkulert på TikTok og Instagram og fått stor oppmerksomhet etter at matkontoen Cookist Wow delte metoden. Og det beste? Det koster deg ikke en krone.

Slik gjør du det:

Steg 1: Frys vannet
Fyll et gjennomsiktig glass eller en plastkopp med vann og sett det i fryseren til vannet er helt fryst.

Steg 2: Legg på en mynt
Ta glasset ut av fryseren og legg en mynt på toppen av isen. Sett det tilbake i fryseren.

Steg 3: Sjekk etter ferien
Når du kommer hjem, se hvor mynten ligger. Hvis den fortsatt ligger på toppen, har fryseren holdt riktig temperatur. Men har mynten sunket ned i isen, betyr det at isen har smeltet og frosset igjen – et tegn på at strømmen har vært borte.

Jo lenger ned mynten har sunket, desto større er sjansen for at maten har vært utsatt for farlige temperaturer.

@cookistwow

Why are we leaving a coin in the freezer? 🤨🪙 The reason why is amazing, such a great hack for the upcoming vacations ⬇️ 💧Fill a glass with water and freeze. Before leaving, place a coin on the frozen surface. ❄️When you return, you will be able to see if the coin is still on the surface, where you left it, or if it has sunk into the ice: this will mean that the power went out during your absence, and therefore the products in the freezer may have been defrosted. Do you know other useful kitchen tricks? Let us know in the comments 👇 cookistwow cookisthacks hacks kitchen tricks useful amazing easy quick homemade freezer ice summer vacations foodtok

♬ A Summer Place – Hollywood Strings Orchestra

Hvorfor er dette viktig?

Dersom maten i fryseren tiner og deretter fryser på nytt, kan det gi grobunn for bakterier – og i verste fall føre til matforgiftning. Ifølge USDA kan mat bli farlig etter bare to timer i romtemperatur.

Selv om ikke all mat nødvendigvis blir ødelagt etter et lite strømbrudd, anbefaler eksperter at du bruker sansene: Se, lukt og kjenn. Men er du usikker, er det best å kaste.

Tips for trygg frysing:

  • Riktig temperatur i fryseren er -18 °C
  • Kjøleskapet bør holde +4 °C
  • Mikroorganismer vokser raskest mellom +20 og +40 °C
  • Delte kjøttstykker kan tine ujevnt – vær ekstra obs her

Dette lille trikset gir deg altså en enkel måte å vite om maten i fryseren fortsatt er trygg. Et lite mynt kan faktisk være forskjellen på trygg mat og en ødelagt ferie.

Du liker nok disse