Det er ikke bare myke pakker i gaveposene i år. Stadig flere nordmenn velger å gi bort noe som kan nytes rundt kjøkkenbordet – og aller helst noe som er laget i nærheten. Nå melder Coop om kraftig økning i etterspørselen etter lokalmat som julegave.
En fersk undersøkelse utført av Coop Norge og YouGov viser at hele 43 prosent av nordmenn mener det er viktig at mat- og drikkegaver er lokalprodusert. Samtidig sier et klart flertall at de liker både å gi og få mat i julegave.
Og utviklingen merkes godt i butikkene.
– Som forbrukereid virksomhet tar vi kundenes juletradisjoner på alvor. De siste årene har vi sett en jevn vekst i etterspørselen etter lokalmat, og spesielt før jul går salget markant opp. Kundene vil gjerne gi noe som både smaker godt og støtter lokale produsenter, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge.
Spekemat, ost og lokale smaker topper ønskelista
Ifølge Coop er det særlig klassiske julefavoritter som spekemat, ost og lokalprodusert drikke som flyr ut av hyllene i desember. Utvalget varierer fra butikk til butikk, men interessen er den samme over hele landet.
– I våre butikker ser vi særlig stor etterspørsel etter produkter som spekemat, oster og lokalprodusert drikke, men utvalget varierer naturlig nok fra sted til sted, sier Kristiansen.
Tall fra Stiftelsen Norsk Mat viser at nordmenn i 2025 kjøpte lokalmat og lokal drikke for hele 6,45 milliarder kroner i dagligvarehandelen. Det er en vekst på 7,2 prosent sammenlignet med året før – og mye av salget skjer nettopp i førjulstiden.
En gave som varer litt lenger enn julaften
For mange handler julegaver i dag om mer enn pris og innpakning. Lokalmat treffer flere av ønskene nordmenn har: kortreist, personlig og bærekraftig – og noe som faktisk blir brukt.

– Lokalmat må jo være årets julegave til den som har alt. Du får noe som smaker godt samtidig som du støtter småskalaprodusenter og bidrar til lokal verdiskaping. Det er en gave som betyr litt mer, sier Kristiansen.
For mange har også kjøkkenet blitt selve samlingspunktet i julen, og en gave som kan deles, smakes og nytes sammen, oppleves som mer personlig enn nok en ting som blir liggende i en skuff.