Lyst på noe enkelt, italiensk og uimotståelig godt? Da må du prøve focaccine! Dette er miniutgaven av den klassiske focacciaen – perfekt som tilbehør til supper, salater, grillmat eller bare som snacks med en god pesto eller aioli ved siden av. Disse småbrødene er sprø utenpå, myke inni og toppet med flaksalt og frisk timian. De er enkle å lage, og ser imponerende ut på bordet – enten det er hverdag eller fest. Denne oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
Deig:
-
25 g fersk gjær
-
3 dl lunkent vann
-
1 ss honning
-
0,5 ss salt
-
0,5 dl olivenolje
-
6 dl hvetemel
Topping:
-
0,5 dl olivenolje
-
1 ss flaksalt
-
2 ss grovhakket frisk timian
SLIK GJØR DU
1. Lag deigen:
Smuldre gjæren i en bakebolle og løs opp i lunkent vann (ca. 37 °C). Tilsett honning, salt og olivenolje. Rør inn melet litt og litt til du får en smidig deig. Elt deigen i 5–10 minutter til den slipper bollen.
2. Heving:
Dekk til med kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 45 minutter, eller til dobbel størrelse.
3. Form småbrød:
Del deigen i åtte like store emner. Rull til kuler og trykk dem flate med fingertuppene på bakepapirkledd stekebrett. Bruk gjerne fingertuppene til å lage små groper slik man gjør med focaccia.
4. Etterhev og pynt:
Dekk til med plast eller et klede og la brødene etterheve i ca. 1 time. Pensle eller ringle over olivenolje, og dryss over flaksalt og frisk timian.
5. Stek:
Stek midt i ovnen på 220 °C i 10–12 minutter, eller til de er gylne og dufter himmelsk. Avkjøl på rist.
Serveringstips
-
Server med aioli, tapenade eller pesto.
-
Perfekte som tilbehør til supper, salater, gryter eller som små sandwicher.
-
Del i to og fyll med ost og skinke – en liten focaccia panini!
Oppbevaring
Focaccine er best nystekte, men kan fint fryses. Tin og varm raskt i ovn før servering for å få tilbake sprøheten.