fredag, november 14, 2025

Hjemmelaget marsipan – enklere (og bedre!) enn butikkjøpt

av Elisabeth

Det er noe ekstra koselig med å lage marsipan selv. Lukten av nymalte mandler, den søte smaken av ekte råvare – og ikke minst friheten til å lage figurer, brød eller konfekt akkurat slik du vil. Med denne oppskriften får du perfekt marsipan som både smaker og føles riktig – enten du vil lage klassiske julefigurer, marsipanroser til kaker eller påskeegg med farger.

Oppskriften gir omtrent 500 gram marsipan og kan enkelt dobles. Tragant er valgfritt, men gir en smidigere konsistens – spesielt nyttig om du vil forme marsipanen. Oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Esten Borgos v / matprat

Hjemmelaget marsipan

Print
Serveringer: Ca. ½ kg marsipan Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 80 (per 20 g marsipanbit) Kalorier 3 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 250 g mandler

  • 250 g melis

  • 1 ss eggehvite

  • 0,5 ts tragant (kan sløyfes)

  • Evt. 0,5 ts nøytral olje (som raps)

  • Evt. konditorfarge (start med noen dråper)

SLIK GJØR DU

1. Skåld og tørk mandlene:
Kok opp vann og ha i mandlene. La dem ligge i 3–4 minutter. Hell av vannet og klem ut mandlene av skallet. Tørk mandlene godt – enten på kjøkkenbenken over natten, eller i stekeovnen på 50 °C i ca. én time.

2. Mal mandlene:
Bruk en mandelkvern eller hurtigmikser. Mal først mandlene alene én gang, deretter sammen med melis for å få jevn fordeling.

3. Lag marsipanen:
Bland inn tragant og eggehvite, og kna til du får en fast og smidig deig. Hvis deigen virker for tørr, tilsett noen dråper olje eller mer eggehvite. Er den for bløt, kna inn litt ekstra melis. Tilsett konditorfarge hvis ønskelig.

4. La den hvile:
Pakk marsipanen godt inn i plastfolie og la den hvile på kjøkkenbenken i minst 30 minutter før bruk. Da blir den enklere å forme.


Tips og variasjoner

  • Figurer og pynt: Bruk små pepperkakeformer, spesialformer eller bare hendene til å lage klassiske figurer.

  • Fargeinspirasjon: Grønn til marsipangriser, rød til hjerter, gul til påskeegg. Start med noen dråper og juster fargen gradvis.

  • Med skall: Du kan også bruke mandler med skall for en mer rustikk smak og mørkere farge.

  • Konfekt: Dypp marsipanbiter i smeltet sjokolade og dryss over pistasjnøtter eller havsalt. Perfekt som julegave!


Oppbevaring

Oppbevar marsipanen godt innpakket i plastfolie og legg den i en lufttett boks. Den holder seg i kjøleskap i opptil 3–4 uker.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse