Påsken er ikke bare tid for appelsiner, kvikklunsj og skiturer – det er også den perfekte anledningen til å gi nytt liv til surdeigsstarteren din.
Etter en lang vinterdvale i kjøleskapet er det kanskje på tide å hente frem den gamle surdeigsstarteren og gi den litt kjærlighet? Ifølge Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, er det overraskende lite som skal til før den begynner å boble av liv igjen.
– Surdeig er levende kultur på sitt beste, sier Nordbø, og legger til at det gir både smak, saftighet og naturlig holdbarhet til brødet.
Pandemi-trenden som ble en livsstil
Under koronapandemien ble surdeigsbaking nærmest en folkebevegelse. Nå, flere år senere, står trenden like stødig. En fersk undersøkelse viser at 1 av 5 nordmenn har bakt med surdeig det siste året.
– Det startet som en hobby i lockdown, men mange har gjort det til en fast rutine. Det er noe beroligende og tilfredsstillende ved å bake med surdeig – og smaken er rett og slett nydelig, sier Nordbø.
Fullkorn og surdeig – en perfekt match
Surdeigsbaking handler ikke bare om god smak. Det er også en helsegevinst i hver bit. Fullkorn er anbefalt av Helsedirektoratet, og når man baker med surdeig, brytes stivelsen gradvis ned – noe som gjør fullkorn lettere å fordøye.
– Surdeig gir deg alle de gode næringsstoffene i kornet, og passer perfekt til grovere meltyper. Det er en vinn-vinn for smaksløkene og helsa, sier Nordbø.
Slik vekker du surdeigen:
- Ta starteren ut av kjøleskapet.
- Bland 50 g starter, 50 g vann og 50 g sammalt mel.
- La stå i romtemperatur.
- Gjenta matingen hvis starteren har sovet lenge.
- Når den bobler og har doblet seg i størrelse – da er den klar!
Påskero og brødlukt i hjemmet
– Påsken gir oss muligheten til å senke skuldrene, sier Nordbø. – Og hva er vel bedre enn duften av nystekt brød i huset?
Så i år kan du gjøre som nordmenn har gjort i generasjoner: bruk fridagene til å bake. Ikke bare er det godt for magen – det er godt for sjela også.