torsdag, januar 23, 2020
Hjem Praktiske tips Uventede gjester og sølvtøyet er ikke pusset? Fortvil ikke - her er...

Uventede gjester og sølvtøyet er ikke pusset? Fortvil ikke – her er tre gode råd alle burde kunne

Sølvtøy er alltid vakkert, og i høyeste grad noe som hører til å bordet ved spesielle anledninger. Men dessverre er det gjerne slik at sølvtøy har det med å bli flekkete over tid, noe som overhodet ikke er hverken pent eller delikat.

Derfor pleier de fleste gjerne å finne frem sølvtøyet med jevne mellomrom og pusse det, sånn i tilfelle noen uventede gjester skulle finne det for godt å dukke opp.

Men hva så hvis noen skulle melde sin ankomst, og man simpelthen ikke rekker å pusse sølvtøyet? Ja, da er det frem med sølvtøy og pusseutstyr – samt en god porsjon pågangsmot!

Med mindre du kjenner til noen enkle triks, selvfølgelig. Da kan sølvpussen gjøres unna på minutter, om ikke annet som en nødløsning. Og det beste av alt er at du sannsynligvis allerede har alt du trenger stående i kjøkkenskapet. Se bare her:

Sølvpuss med natron

Et kjent og kjært tips er å bruke natron. Dette universalmiddelet har de fleste stående i skapet allerede, og det kan brukes til så mangt. Ikke minst for sølvtøyet.

Du starter med å legge litt aluminiumsfolie i en dertil egnet beholder. Det kan være en gryte, kjøkkenvasken eller et fat. Litt avhengig av mengden med sølvtøy som skal renses.

Legg sølvtøyet slik at det er i kontakt med folien, og dekk det hele med kokende vann. Strø et par teskjeer med natron over, og det begynner umiddelbart å bruse. Det er en kjemisk reaksjon som starter, og det er denne som fjerner det stygge på sølvtøyet.

La det hele ligge i ti minutter, eller inntil du kan se det er rent. Så skal sølvtøyet bare skylles godt, og gjerne poleres med en klut.

Puss sølvtøyet med tannkrem

Det høres kanskje litt rart ut, men tannkrem inneholder et slipemiddel som også fungerer på sølvtøy. Vær imidlertid oppmerksom på at denne metoden faktisk kan ripe sølvtøyet, så ikke bruk den på det dyreste arvesølvet annerledes enn det er aller høyst nødvendig.

Metoden er enkel. Ta litt tannkrem på en klut, og gni sølvtøyet alle steder det er nødvendig. Deretter skylles og poleres det med en tørr klut.

Pusse med ketchup

Ketchup kan også være en glimrende metode til å få sølvet skinnende rent, men kanskje ikke like hurtig.

Begrunnelsen for at ketchup faktisk virker til dette, er at ketchup inneholder en syre som reagerer med sølvsulfid, som er belegget på sølvtøy, og dermed oppløser denne så den kan fjernes.

Teknikken her er den samme som med tannkrem. Ha litt ketchup på en klut, og tørk der hvor det er nødvendig. Husk å skylle godt, og tørk gjerne etter med en tørr klut.

Foto: Wikipedia

Tips:

For lettere misfarget sølv holder det ofte å pusse en enkelt gang, men er det ekstremt misfarget kan det hende du må gjenta flere ganger.

Har du antikt sølvtøy bør du kanskje vurdere å bruke mer tradisjonelle måter, så ikke du risikerer å ødelegge noe. Det er heller ikke alle legeringer som reagerer på samme måte. Vær forsiktig!

Del gjerne artikkelen så også vennene dine slipper å stå og gnukke og gni mer enn aller høyst nødvendig. Har du andre tips om rens og puss av sølvtøy? Del det med oss i kommentarfeltet.

Lik siden vår på Facebook for praktiske tips og inspirasjon til hjemmet!

mest lest nå

Verdens fineste trær – dette er topp 8

Det er ganske fascinerende med store, flotte trær. Gamle eller nye, med eller uten blomster. Når man først kommer forbi et...

Slik pusset Pernille opp det bittelille, slitte badet sitt på budsjett

Pernille Ekgreen Sand bror i drømmeleiligheten på Amagerbro i Danmark. Det var bare ett problem. Badet var bittelite og veldig slitt....

Så enkelt kan du rengjøre madrassen! Den trenger oftere behandling enn du kanskje tror

Visste du at madrassen din fort kan bli en bombe av bakterier, midd og annet dritt?  Men du kan ta dine forholdsregler for å unngå...

Sett en halv salat i vann og se hva som skjer like etter

Matsvinn er et enormt problem. Ifølge DinSide kaster hver nordmann 42,6 kilo spiselig mat hvert år.  Noe av de vi kaster mye av er frukt...

10 brilliante ting eddik kan brukes til

Eddik kan brukes til så mye mer enn bare til matlaging. Eddik er et fantastisk vidundermiddel som kan hjelpe deg med alt fra stinkende...

Neste artikkel