fredag, mai 29, 2020

Slik lager du billig og miljøvennlig tøymykner selv

Populært

Paret kjøpte falleferdig hus fra 1912. Se hvordan det ser ut nå

De var ikke helt sikre på at det var så lurt det de hadde gjort, Lisa Petersson (27) og Gusten Lantz...

Kjenner du ofte sur lukt av klærne? Dette bør du sjekke vaskemaskinen for

Ingenting er som å tre på seg nyvaskede, velduftende klær. På den andre siden er det lite som er så irriterende som når de...

Ikke kast orkideer som ikke vil blomstre lenger. Med dette enkle tipset kan du ha glede av dem i mange år fremover

Er du også lei av orkideer som slutter å blomstre? Mange tror at når en orkide slutter å blomstre, så dør den. Det stemmer...

7 tips som får oppvaskmaskinen din til å fungere enda bedre

Er du en av dem som bare stabler kopper og tallerkener inn i oppvaskmaskinen din, setter på automat-programmet, og lar det stå til? Slapp...

De fleste har en klunk tøymykner i vaskemaskinen når de vasker klær. Da lukter jo klærne så godt, og holder seg myke. Men visste du at tøymykner er full av giftige kjemikalier? Her viser vi deg hvordan du kan lage ditt eget miljøvennlige og velduftende tøymykner.

Vanlig skyllemiddel inneholder kjemikalier som bryter ned klærnes elastisitet. Det skriver Expressen. Skyllemiddelet du kjøper i butikken kan føre til både eksem og allergier hos de med sensitiv hud. Mange skyllemiddel inneholder også mye parfyme, som mange kan reagere på.


For at lukten skal sitte ekstra lenge, tilsettes ofte ftalater, et hormonforstyrrende stoff. Tenk at dette er noe vi tilsetter klærne våre og går med helt innerst mot huden, både i klær, håndklær og sengetøy.


I tillegg forsvinner disse kjemikaliene ut med vaskevannet og forurenser naturen.

Vidundermiddelet eddik

Men det finnes et mye bedre alternativ til tøymykner. Et miljøvennlig skyllemiddel du enkelt lager selv på kjøkkenbenken, med helt naturlige ingredienser, som holder klærne myke og velduftende, og til i tillegg holder vaskemaskinen din ren og fjerner vond lukt fra både maskin og klær.

Vi snakker om eddik.

Eddik nøytraliserer i tillegg såperester som ofte sitter igjen i klærne og irriterer huden.


Vil man at klærne skal lukte godt, kan man fint tilsette eteriske oljer, for eksempel lavendel eller eukalyptus. En ekstra bonus, er at oljene også har antibakterielle egenskaper.

Illustrasjonsfoto fra Pixabay

Oppskrift

Oppskrift på naturlig tøymykner:

3 dl 24% eddik

9 dl kokt og avkjølt vann

Ca. 9 dråper eterisk olje etter ønske

Bland eddik, vann og olje i en glassflaske. Rist godt hver gang du skal bruke den, for å blande ut oljen. Hell en liten klunk i skyllemiddel-skuffen i vaskemaskinen, og nyt deilige, myke og velduftende klær helt fri for  kjemikalier.

Del gjerne tipset videre med venner og familie! 

72,037FansLik
258FølgereFølg

Siste artikler

Lik oss på Facebook:

Neste artikkel