lørdag, oktober 24, 2020

Advarsel – påskeliljene er ekstremt giftige for hunder og katter

Populært

Visste du at eddik kan gjøre underverker for plantene dine?

Vi snakker selvfølgelig om eddik. Og ikke bare får den plantene dine til å vokse og blomstre. Eddiken gir også liv til døde planter,...

Slik forvandler du plassen under trappen til et magisk lekerom

Alle som har en trapp i huset, vet at det er umulig å innrede det lille rommet under trappen. Det blir som regel stående...

Så enkelt kan du rengjøre madrassen! Den trenger oftere behandling enn du kanskje tror

Visste du at madrassen din fort kan bli en bombe av bakterier, midd og annet dritt?  Men du kan ta dine forholdsregler for å unngå...

Derfor legger mange en bomullsdott i kjøleskapet

Mange gode tips og husmorråd har gått tapt med tiden. Det har også dette trikset, som holder vond lukt borte fra...

Påskeliljene er så giftige at katten og hunden din kan dø etter bare å ha tatt én bit av blomsten, eller hvis de får pollen på pelsen, og så slikker det i seg.  

Alle påskeliljens deler er giftige for katten og hunden i ulik grad. Løken er den aller mest giftige delen av liljen, men også knoppene, blomstene og bladene er giftige. Det skriver Anicura.

Til og med pollenet er giftig. Pollen kan drysse ned på bordet der blomsten står, og katten kan få det på potene sine eller på pelsen. Hvis katten så slikker seg, kan den bli forgiftet. Det er den svenske nettsiden Veterinarbutiken som nå kommer med advarselen.

Dette er tegnene på forgiftning

påskeliljer
Foto: Pixabay

Dersom katten eller hunden din får i seg noe fra påskeliljen, kan det gi livstruende, akutt nyresvikt. Tegn på forgiftning kommer vanligvis etter 6-12 timer, men symptomene kan dukke opp allerede 15 minutter etter dyret har fått i seg giften.

Tidlige tegn på nyresvikt er følgende:

Brekninger

Trøtthet

Økt spyttsekresjon

Skjelvinger

Diaré

Kramper

Sene tegn på nyresvikt er:

Tørste

Først mye urin, for så å bli mindre og mindre og til slutt nesten ingen urin i det hele tatt.

Sløvhet

Uttørking

Død

Kom deg til veterinær raskt

Dersom katten eller hunden din har fått i seg påskelilje, eller du merker at den har noen av symptomene over, er det veldig viktig at du kommer deg til veterinær så fort som mulig. Det finnes ingen motgift, og katter som ikke får behandling innen 18 timer, har dårlige framtidsutsikter.

Veterinæren vil prøve å få dyret til å kaste opp. Dersom man venter for lenge, vil giften gå videre fra magesekken og ned i tarmene. Videre vil dyret bli behandlet med drypp og gjerne aktivt kull og andre beskyttende legemidler for mage- og tarm.

Pass på dyrene dine i påsken. Og kanskje er det best å la påskeliljene bli igjen i butikken, selv om de ser enda så fine ut med sine gule påskeblomster.

73,690FansLik
268FølgereFølg

Neste artikkel